Qanı duruldan qidalar
Nə zaman qan duruldan vasitələrə müraciət edə bilərik?
Müəyyən səbəblərdən qanda qatılaşma gedə bilər və bu sağlamlığı təhdid edən çox ciddi nəticələrə gətirib çıxara bilər. Qan duruldan vasitələrlə tanış olmadan qan qatılaşmasının nə olduğunu araşdıraq.
Bədəndə kəsiklər və xəsarətlər nəticəsində qanın damarlardan axmasına mane olan prosesin ümumi adı laxtalanmadır. Əgər laxtalanma prosesi olmasa kiçik bir qanaxma zamanı qan itkisi ölümlə nəticələnə bilər.
Yəni laxtalanma əslində vacib amildir. Laxtalanma (laxtalanma) vücudunuzun əsas müdafiə mexanizmlərindən biridir. Lakin qandakı qatılaşma çox olarsa, bu həyat üçün təhlükə törədə bilər. Qanın həddindən artıq qatılaşması nəticəsində bütün qan dövranı sistemi mənfi təsirlənir və laxtalanma baş verə bilər.
Damarlarda maneə törədən laxtalanma yaranarsa, qan axınının hansı orqan və ya toxumadan kəsildiyindən asılı olaraq simptomlar meydana çıxacaq. Əgər laxta ürəyə gedən damarlardan birini bloklayırsa, infarkt əlamətləri, beyinə gedən damarlardan birini bloklayırsa, insult əlamətləri müşahidə olunur.
Qanın bədənimizdə sərtləşməsi və ya laxtalanması müəyyən təhlükələr yaratsa da, gündəlik həyatda istifadə etdiyiniz bəzi qidalar sayəsində qanı durultmaq mümkündür.
Qan durulaşdıran qidalar qanın laxtalanma prosesini yavaşlatmaqla qanın daha duru olmasına kömək edən qidalardır. Qan mayesinin saxlanması qan damarlarının tıxanmasının qarşısını alır, infarkt, insult və digər qan dövranı problemləri riskini azaldır. Ona görə də qanı durulaşdıran qidaların müntəzəm qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.
Sarımsaq
Qan durulaşdıran qidalar dedikdə ilk ağıla bir çox problemi aradan qaldıran sarımsaq gəlir. Çox köhnə və köklü bir müalicəvi vasitə kimi tanınan sarımsaq, qanı sulandırmaqda ən təsirli üsullardan biridir. Birbaşa qan durulaşdırıcı kimi xidmət edən sarımsaq həm də bədəndəki qan axınını rahatlaşdırır və infarkt və ya təzyiq kimi problemləri aradan qaldırır. Tərkibindəki təbii maddələr və antioksidant xüsusiyyəti ilə güclü təsirə malik sarımsaq sayəsində bədəninizdəki zərərli təsirləri təbii yolla aradan qaldıra bilərsiniz. Təbii qan durulaşdıran qidalar arasında olan sarımsağı qoxusuna görə çox qəbul etmək istəmirsinizsə, yeməkdən sonra mixək qəbul edərək ağız qoxusunu təbii yolla azalda bilərsiniz.
Üzüm
Qan dövranına müsbət təsir edən meyvələrdən biri də üzümdür. Onlarla çeşidi olan üzüm, tərkibindəki antioksidantların bolluğu sayəsində orqanizmi bir çox xəstəliklərdən qoruyur, damarların təmizlənməsinə kömək edir, iltihabın qarşısını alır. Beləliklə, o, həm də qan dövranını yaxşılaşdırır və təbii qan durulaşdırıcı kimi çıxış edə bilər.
Təbii üzüm qan sağlamlığı üçün faydalıdır. Qanın durulaşdırılmasına gəldikdə, meyvələrin güclü təsirini görməməzlikdən gəlmək mümkün deyil! Qan duruldan qida axtarırsınızsa və meyvələri sevirsinizsə, üzüm seçə bilərsiniz.
Vitamin və minerallarla zəngin olan üzüm həm təzə, həm də qurudulmuş halda istifadə edə biləcəyiniz ən yaxşı qan duruldan meyvələr sırasındadır. Lakin unudulmamalıdır ki, həddindən artıq istehlak nəticəsində bu meyvələr qanda həddindən artıq durulmaya səbəb olacaq.
Üzüm çərdəkləri
Üzüm toxumu ekstraktı qan damarlarını qoruyan və yüksək təzyiqin qarşısını alan antioksidanlar ehtiva edir və təbii qan durulaşdırıcı kimi də çıxış edə bilər.
İnsan bədənini zərərli komponentlərdən təmizləyir. Buna görə də qan dövriyyəsinə müsbət təsir göstərir. Üzüm toxumu qan dövranını sürətləndirir və damarların tıxanmasını azaldır. Bununla belə, ürək sağlamlığı üçün də faydalıdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ürək problemi olan insanlar onu daim istehlak etməlidirlər.
Darçın
Ətirli qoxusu ilə mətbəxin vazkeçilməz ləzzətlərindən biri olan darçın, qan durulaşdırıcı təsiri ilə də çox tanınır. Bədəndə iltihabın qarşısını alan və mövcud iltihabların sürətlə sağalmasını dəstəkləyən darçın əslində qan təzyiqini tarazlaşdıran ən təsirli təbii maddələrdən biridir. Damarlarda qan təzyiqini tarazlaşdırdığı üçün qan dövranını sağlam saxlamağa kömək edir.
Acı bibər
Qırmızı acı bibər tərkibində kapsaisin adlı maddə olduğu üçün orqanizmi qanın laxtalanmasına qarşı qoruyan qidalar arasındadır. Damarların sağlamlığını qoruyarkən qan təzyiqi və xolesterini tarazlaşdırır. Bu təsirləri sayəsində sağlam qan dövranını dəstəkləyir.
Limon
Qanı durulaşdıran qidalar arasında birinci yerdə olan limon qanı təmizləməyə kömək edir, beləliklə damarları rahatlaşdırır.
Hər gün yarım stəkan suya əlavə edilən 1 xörək qaşığı limon suyu içə bilərsiniz.
Limonun faydaları saymaqla bitməz:
- Qanı təmizləyir və təzyiqi tarazlaşdırır.
- Qanın laxtalanmasını təmin edən maddələri ehtiva edir və ifraz edir.
- İmmunitet sistemini gücləndirir və sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
- Tərkibində yüksək dəmir olduğu üçün qan azlığı problemlərinin həllinə kömək edir.
- İmmunitet sistemini gücləndirərək xroniki xəstəliklərin qarşısını alır.
- Aterosklerozun qarşısını alır və ürək-damar sağlamlığına qoruyucu təsir göstərir.
Ananas
Ananas tərkibindəki vitamin və minerallar sayəsində qan dövranını ideal səviyyəyə çatdırır. Antioksidant xüsusiyyətləri ilə zərərli maddələrin bədəndən çıxarılmasını asanlaşdırır. Qan durulaşdıran meyvələr arasında olduğu üçün istehlak edilə bilər.
Zeytun yağı
Bol E vitamini ehtiva edən və əksər xəstəliklərin dərmanı olan zeytun yağı qan durulmasına da çox faydalıdır. Zeytun yağı demək olar ki, hər mətbəxdə yer almalıdır.
Zəncəfil
Zəncəfil qanın laxtalanmasının qarşısını effektiv şəkildə ala bilən bir bitkidir. Beləliklə, insult riskini də azaldır. Bədəndə qanın sağlam dövranını təmin edir.
Edilən araşdırmalara görə zəncəfilin xolesterolu azaldan, qan laxtalanmasının qarşısını alan vasitə olduğunu göstərdi.
Yaşıl çay
Yaşıl çay qan damarlarını rahatlamağa və qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edən antioksidanlarla zəngindir. Tərkibindəki L-theanine olan yaşıl çay qan vasitəsilə beyinə çatır və insanların gün ərzində dincəlməsinə və özlərini yaxşı hiss etməsinə kömək edir.
Sadaladığımız qidalardan istifadə etməyin müsbət faydaları:
- Damar xəstəliklərinin qarşısını alır: Qanın duru olması damarların tıxanmasının və damar xəstəliklərinin qarşısını ala bilər.
- Ürək sağlamlığını qoruyur: Qanın axıcılığı artdıqda, ürək daha az işləməli olur ki, bu da infarkt riskini azalda bilər.
- İnsult riskini azaldır: Qanın axıcılığı artdıqda qan laxtalanmasını azaldaraq insult riskini də azalda bilər.
- Beyin sağlamlığını yaxşılaşdırır: Qan daha duru olur, daha çox oksigen və qida maddələrinin beyinə daşınmasına imkan verir. Bu, beyin sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
- Antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində xərçəngdən qoruyur: Bəzi qan durulaşdıran qidalar antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Bu şəkildə xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilərlər.
- Varikoz damarlarının qarşısını alır: Qanın axıcılığı artdıqda, varikoz damarlarının əmələ gəlməsinin qarşısını ala bilər.
Istifadə edilmiş mənbələr:
www.drhakangercekoglu.com
www.nefisyemektarifleri.com