Banan yeməyin faydaları
Banan dünyada ən çox yetişdirilən tropik meyvələrdən biridir. Bəzən şəkər ehtiyacımızı ödəmək, bəzən də tox tutmaq üçün yediyimiz banan ən çox sevilən və istehlak edilən meyvələrdəndir. Yüksək qida tərkibi ilə diqqət çəkir. Asan həzm olunan karbohidrat tərkibi və yumşaq teksturası sayəsində bütün yaş qrupları arasında geniş şəkildə seçilir. Uşaqların da ləzzət aldığı bu şirin, qidalı meyvənin sağlamlıq üçün bir çox faydası olduğu bilinir. Həzm sistemindən sümük sağlamlığına, bağırsaq xəstəliklərindən xərçəngə, ürək sağlamlığından beyin sağlamlığına qədər banan qəbulunun faydaları sonsuzdur. Hər gün banan yemək üçün bir çox səbəb var.
Kaliumun gücü
“Bananın faydaları nələrdir?” bunu deyəndə ağlınıza dərhal kaliumun tərkibi gəlir. Bananlarda yüksək miqdarda olan kalium mineralı maye balansını tənzimləməyə kömək edən əhəmiyyətli bir elektrolitdir. Kalium əzələlərin büzülməsinə və sinir hüceyrələrinin reaksiyasına kömək edir. O, ürək döyüntüsünü tənzimləyir və natriumun qan təzyiqinə təsirini tarazlayaraq, normal qan təzyiqi və ürək funksiyalarını qorumaq üçün vacibdir. Yaşlandıqca sümük sağlamlığını qoruyarkən böyrək daşının əmələ gəlməsi riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bununla belə, kaliumun məhdudlaşdırılması lazım olan böyrək xəstəliyi olan şəxslərdə bananın zəngin kalium tərkibi qanda kalium səviyyəsini artıraraq ürək ritminə mənfi təsir göstərə bilər. Bu səbəblə bu şəxslərin banan istehlak etməzdən əvvəl dietoloqa müraciət etmələri faydalı olardı.
Qan təzyiqini balanslaşdırır
Banan istehlakı qan təzyiqində təsirlidir. Yüksək qan təzyiqini balanslaşdırmaq üçün aşağı natrium, yüksək kalium pəhrizi vacibdir. Kalium ürək əzələsinin nizamlı fəaliyyətində, qan təzyiqinin tarazlaşdırılmasında və ürək-damar sisteminə yükün azaldılmasında mühüm rol oynayır. Gündəlik 1 orta boy banan (ortalama 120 q) istehlak etməklə gündəlik kalium ehtiyacınızın təxminən 9 faizini qarşılaya bilərsiniz.
Xərçəngdən qorunma
Banan tərkibindəki lektin sayəsində immunitet sistemini stimullaşdırır. Lektin, bir antioksidant kimi, bədənə zərər verən sərbəst radikallarla mübarizə aparır. Sərbəst radikallar bədəndə toplana bilmir və hüceyrə zədələnməsi baş vermir. Xərçəng hüceyrələrinin inkişafının qarşısı alınır. Bu xüsusiyyətlərinə görə lektinlər xərçəngə qarşı qorunma təmin edir.
Bananın iki güclü vitamini
Banan zəngin B6 vitamini mənbəyidir. Vitamin B6 isə sinir ötürülməsini təmin edən nörotransmitterlərin istehsalını, qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını, karbohidratların və yağların enerjiyə çevrilməsini, immunitet sisteminin funksiyalarını yerinə yetirməsi üçün lazım olan zülalların sintezini və qan dövranını təmin edir. böyrəklərin və qaraciyərin sağlam işləməsi. Eyni zamanda, hüceyrə bölünməsi və inkişafındakı roluna görə hamiləlik dövründə B6 vitamininin təmin edilməsi vacibdir. Çox vaxt bananla əlaqəli olmasa da, C vitamininin də yaxşı mənbəyidir. C vitamini ilə hüceyrə və toxumalar qorunur, dəmirin udulması asanlaşdırılır, bədən kollagen istehsal edə bilir, qandakı kortizol səviyyələrini idarə edərək stressi azaldır, serotonin ifrazını artıraraq idrak performansına müsbət təsir göstərir.
Ürəyi qoruyur
Kalium, lif, fol turşusu və C vitamini bananı ürək sağlamlığını qorumaqda güclü döyüşçü edir. Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək lif istehlakı olan insanlarda ürək-damar xəstəlikləri riski daha azdır. Bu, yüksək kalium istehlakı olan insanlarda işemik ürək xəstəliyindən ölüm riskinin azaldığını göstərir.
Qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir
Lif, karbohidratların həzmini və udulmasını yavaşlatmaqla qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Yüksək lifli pəhriz ilə həm 2-ci tip diabet riskini azaltmaq, həm də 2-ci tip diabetli fərdlərdə qan şəkəri balansını qorumaq mümkündür. Bananın tərkibindəki lif və vitamin B6 tip 2 diabetdən qoruyur. Bununla belə, diabet xəstələrinin bananı müəyyən miqdarda istehlak etmələri və karbohidrat istehlakını nəzərə almaları faydalıdır. Unudulmamalıdır ki, bananın glisemik indeksi yetişmə ilə əlaqədar artır.
Həzm sistemi üçün dəstək
Su və lif həzm sisteminin sağlam işləməsi üçün çox vacibdir. Orta ölçülü banan gündəlik lif ehtiyacınızın təxminən 10 faizini ödəyir. Banan yüksək lif tərkibi sayəsində həzm sistemini dəstəkləsə də, bəzi səlahiyyətlilərə görə qaz, şişkinlik və mədə kramplarına səbəb olaraq iltihablı bağırsaq xəstəliklərinin tətikçisi hesab olunur. Banan mədə turşusuna qarşı qoruyucu selik baryeri yaradır. Banan, xora xəstələrinə qarşı istifadə edilən antasid təsirindən əlavə, mədə xorasına səbəb olan bakteriyaların yox olmasına da müsbət təsir göstərir. Banan istehlakının faydaları ishal zamanı da görünür. İshal zamanı bədən su və kalium kimi elektrolitlərin itkisini yaşayır. Banan bu zərərin təsirini minimuma endirməyə kömək edə bilər. Məlumdur ki, bananın tərkibindəki lif toxluq hissi verir, tərkibindəki lif və B6 vitamini çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Banan həm də bağırsaqdakı probiotik bakteriyaları qidalandıran və bağırsaq sağlamlığının tənzimlənməsində mühüm rol oynayan prebiyotiklər olan fruktooliqosaxaridlərin zəngin mənbəyidir.
Yaddaş gücləndirici
Bananların tərkibində olan triptofan, serotonin və melatonin kimi mühüm birləşmələrin sintezində rol oynayan əvəzsiz bir amin turşusudur. Bu şəkildə əhval-ruhiyyə, idrak funksiyası və yuxunun tənzimlənməsinə müsbət təsir göstərir.
Enerji verir, tez bərpa edir
Banan idmançılar arasında ən çox üstünlük verilən meyvələr arasındadır. Məşq və yarışlardan sonra sürətli bərpa üçün tərlə itirilən su və elektrolitləri əvəz etmək böyük əhəmiyyət kəsb edir. Banan zəngin kalium tərkibi ilə elektrolit balansını qorumağa kömək edir. Tərkibindəki kalium, maqnezium və kalsium mineralları sayəsində əzələ kramplarını və ağrıları azaltmağa da kömək edir. Tərkibində yağ və xolesterin olmayan banan yüksək enerji dəyərinə malikdir. Araşdırmalara görə, bananın tərkibindəki serotonin və dopamin idmançıların antioksidant qabiliyyətini artırır və idman performansını artırır. Bananın tərkibində kifayət qədər zülal olmadığı üçün ehtiyaclarınıza görə onları səhər yeməyində, məşqdən əvvəl və sonra qəlyanaltı kimi, süd, qatıq, kefir kimi zülal qaynaqları ilə birlikdə istehlak edə bilərsiniz.
Bananın qida dəyərləri
Orta ölçülü bananın (ortalama 120 q) qida dəyəri aşağıdakılardır:
Kalori: 105
Yağ: 0
Karbohidratlar: 27 q
Protein: 1,3 q
Lif: 3,1 q
Şəkər: 14,4 q
Kalium: 422 mq
Maqnezium: 31,9 mq
Fosfor: 26 mq
Selenium: 1,9 mkq
Kolin: 11,6 mkq
Vitamin C: 10,3 mkq
Folat: 23,6 mkq
Beta karoten: 30,7 mkq
Alfa karoten: 29,5 mkq
Banan necə istehlak edilməlidir?
Banan Musaceae fəsiləsinə aid 50 növdən ibarət meyvədir. Bütün dünyada banan növləri çoxdur. Qədim dövrlərdə qırmızı və ya yaşıl banan bişirilərək istehlak edilə bilərdi. Sonradan məlum oldu ki, banan çiy halda dadlıdır və onu bişirmədən də istehlak etmək olar.
Banan satışı ümumiyyətlə payız-qış aylarında artsa da, demək olar ki, hər mövsümdə piştaxtalarda rast gəlmək olar. Bananın tərkibində olan fermentlər isti hava şəraitindən qoruyur. Banan yığıldıqdan sonra otaq temperaturunda yetişməyə davam edir. Onu kağız torbada saxlamaq yetişmə prosesini sürətləndirir. Bananları soyuducuda saxlamaq dərini qızartsa da, meyvənin içini daha uzun müddət saxlayır. Yetişdikcə qəhvəyi rəngə çevrilən bananların glisemik indeksi daha yüksəkdir (qan şəkərini yüksəltmə sürəti). Bununla belə, çiy bananlardan daha asan həzm olunur. Bu nöqtədə “banan qəbizliyə səbəb olurmu?” sual marağı qazanır. Çiy banan həzmdə çətinlik yarada bilən nişasta miqdarına görə qəbizliyə səbəb ola bilsə də, yetişmiş bananın tərkibindəki həll olunan lif bağırsaq hərəkətliliyini artırmağa kömək edir. Həddindən artıq banan istehlakı körpələrdə və uşaqlarda qəbizliyə səbəb ola biləcəyi üçün onları porsiya nəzarətində istehlak etmək faydalıdır.
Banan qabığının faydaları
Banan sizə təkcə meyvəsi ilə deyil, həm də qabığı ilə bir çox fayda verə bilər. Antioksidan xüsusiyyətləri, vitamin və mineral tərkibi, antiseptik və enzimatik fəaliyyətləri sayəsində banan qabığını sağlamlığınız və müxtəlif məqsədlər üçün istifadə edə bilərsiniz. Məsələn, banan qabığını maska kimi dəriyə sürtməklə sızanaqlara və problemli dəriyə qarşı təbii qulluq ala bilərsiniz. Tərkibində limon turşusu olan banan qabığını dişlərinizə sürtməklə də ağarmış dişlərə sahib ola bilərsiniz. Gözlərinizin altına banan qabığı qoyaraq, göz altı torbaları və bu nahiyədəki şişlik və göyərmə kimi problemləri aradan qaldıra bilərsiniz.
Banan qabığının dəri üçün faydaları
Banan qabığının tərkibindəki yüksək miqdarda antioksidant maddə üzdə sızanaqlara səbəb olan infeksiyaları aradan qaldırmağa kömək edir. Eyni təsir göz altındakı qara dairələrin işıqlandırılmasında da təsirli ola bilər. Bundan əlavə nəmləndirici təsir də təmin etdiyi üçün dəriyə qulluq vasitəsi kimi banan qabığından istifadə təbii və təsirli bir həll yolu olaraq seçilə bilər.
Banan qabığının içini qaşıqla sürtüb dərinizə çəkə bilərsiniz və ya banan qabığını birbaşa dərinizin səthinə yerləşdirə bilərsiniz. Tərkibindəki antioksidant vitaminlər gözləyərək zədələnəcəyi üçün bananı qabığını soyub qurumadan dərhal istifadə etmək faydalı olacaq.