Nar nədir?
Bu bloqda narın faydaları haqqında ətraflı məlumatla tanış olacaqsınız.
Nar mərsinçiçəklilər dəstəsinin ağlarotukimilər fəsiləsinə aid kol və ya kiçik ağac meyvəsidir. Meyvənin içindəki şirəli dənələr təzəikən qəbul olunur və əhəmiyyətli bir qida qaynağıdır. Dadlandırıcı olaraq istifadə edilən narın tərkibində C, K vitaminləri, fol turşusu və pəhriz lifi var. Nar toxumlarının və ya taxıllarının şirin, azca turş dadı var. Bundan əlavə, bir çox sağlamlıq faydası olan narın tərkibində sağlamlığın qorunmasına kömək edən qida maddələri və bitki birləşmələri var.
Narın qida dəyəri nədir?
Narın tərkibində kalium, kalsium və dəmir mineralları, həmçinin A, C, K, B vitaminləri və fol turşusu kimi qida dəyəri var. Onun yüksək polifenol tərkibini də qeyd etmək lazımdır. Polifenollar ikinci dərəcəli bitki piqmentləridir. Nar ən yüksək antioksidant tərkibli meyvələr sırasındadır. Nar meyvəsi və meyvə şirəsinin istifadəsi ilə yanaşı, qida və kosmetika sənayesində nar çiçəyi, nar qabığı, nar toxumu yağı, nar sirkəsi və nar siropundan istifadə edilir.
100 qram narın qida dəyəri aşağıdakı kimidir;
- Kalori 83 (kkal)
- Karbohidratlar 19 (q)
- Şəkər 13 (q)
- Minerallar (mq)
- Kalium 220 (mq)
- Fosfor 36 (mq)
- Kalsium 10 (mq)
- Maqnezium 12 (mq)
- Dəmir 0,5 (mq)
- Sink 0,35 (mq)
Narın tərkibində hansı vitaminlər var?
Nar tərkibində K, C, E, B1, B2, B6 vitaminləri, fol turşusu və beta karotin olması ilə sağlamlıq üçün çoxlu faydalar təmin edir. Narın tərkibindəki vitaminləri aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
- Beta karoten 40 (mkq)
- Folat 38 (mkq)
- K vitamini (16 mkq)
- Vitamin C 10 (mq)
- Vitamin E 0,6 (mq)
- Vitamin B1 0,05 (mq)
- Vitamin B2 0,02 (mq)
- Vitamin B6 0,08 (mq)
Beta karoten
Narın tərkibindəki beta karoten antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur.
Fol turşusu (folat)
Narın tərkibindəki fol turşusu hüceyrə funksiyaları üçün vacibdir.
K vitamini
K vitamini nardan alındıqda qan laxtalanmasında mühüm rol oynayaraq sümük sağlamlığını dəstəkləyir.
Vitamin C
Nar C vitamini ilə zəngin meyvələr sırasındadır. İmmunitet sistemini dəstəkləyərək antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Vitamin E
Narın tərkibində olan E vitamini də dərinin gözəlləşməsinə təsir edir və hüceyrə zədələnməsini azaltmağa kömək edir.
B vitaminləri
Narın tərkibindəki B1, B2 və B6 vitaminləri qan hüceyrələrini artırmaqda təsirli olur, ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir.
Narın faydaları nələrdir?
Narın tərkibindəki polifenollar kimi tanınan antioksidantlar hüceyrələri sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qoruyur və iltihabı azaldır. Nar həm də təzyiqi və qan şəkərini tənzimləyərək ürək sağlamlığını qoruyur. Ellagik turşusu ilə də zəngin olan nar dəridə qocalma əleyhinə də təsir göstərə bilər.
İltihabi fəaliyyətlər kimi müxtəlif xəstəliklərin risk faktorlarının qarşısını almağa kömək edən narın faydaları aşağıdakılardır:
- Qan təzyiqini, pis xolesterini və qan şəkərini tənzimləyir.
- Nar tərkibindəki antioksidant sayəsində immunitet sistemini gücləndirir.
- Göz sağlamlığını və görmə qabiliyyətini qoruyur.
- Dərini qidalandırır və gənc görünməsini təmin edir.
- Yaddaşı yaxşılaşdıraraq koqnitiv sağlamlıq üçün faydalıdır.
- Həzm sistemini tənzimləməyə kömək edir.
- PSA səviyyələrini nəzarət altında saxlayaraq sidik yolları problemlərinin qarşısını alır.
- Artrit simptomlarını azaltmağa kömək edir.
- Hormonal balanslaşdırıcı rolunu oynayır.
- Ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
- Yoluxucu xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
- Ağız və diş sağlamlığını qorumağa kömək edir.
- Nar qan təzyiqini tənzimləyir.
Narın tərkibində olan antioksidantlar damarların, ürəyin və beynin yaxşı işləməsini təmin edən yüksək təzyiqi aşağı salmağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, hər gün nar suyu içmək sistolik qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Nar antioksidant mənbəyidir.
Narın tərkibindəki polifenollar antioksidant kimi fəaliyyət göstərir. Müxtəlif araşdırmalar bu antioksidanların prostat, mədə xərçəngi, kolon, ağciyər və döş xərçənginə müsbət təsir göstərdiyini sübut edib.
Göz sağlamlığı üçün yaxşıdır.
Narın tərkibindəki A, B, C və E vitaminləri göz sağlamlığı üçün faydalıdır və görmə qabiliyyətini dəstəkləyir.
Dərini gözəlləşdirir və qocalma əlamətlərini azaldır.
Nar dənələri tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla dərini gənc və gözəl saxlayır.
Yaddaşı gücləndirməyə kömək edir.
İltihabi xəstəlikləri, şəkərli diabet və digər sağlamlıq problemləri olan insanlara fayda verən nar şirəsi yaddaşın güclənməsinə və idrak funksiyalarının qorunmasına da kömək edir.
Həzm sistemi xəstəlikləri üçün faydalıdır.
Nar həzm pozğunluğuna qarşı da çox təsirlidir. Güclü antibakterial və antiviral təsiri bağırsaqların düzgün işləməsinə mane ola biləcək bütün zərərli mikroorqanizmləri və digər bakteriyaları yox edir. Nar həm də şişkinlik və qəbizlik problemlərinin qarşısını alaraq həzm sistemini sağlam saxlamağa kömək edir.
Sidik yolları problemlərinə yaxşı gəlir.
Nar, xüsusilə də nar suyu yaxşı bir antioksidandır və PSA səviyyələrini nəzarət altında saxlayaraq prostat xərçənginə qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir.
Artrit əlamətlərini azaldır.
Nar iltihabı və oksidləşdirici stressi azaltmaqla romatoid artritin ağırlaşmalarını idarə etməyə kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, nar toxumu ekstraktı kollagenin səbəb olduğu artritin başlanğıcını və tezliyini azalda bilər.
Hormonal balanslaşdırıcı rolunu oynayır.
Narın tərkibində olan bitki mənşəli hormonlar xüsusilə qadınlarda hormonal sistemə tarazlaşdırıcı təsir göstərir. Buna görə də nardan menopoz zamanı istifadə etmək olar.
Bədəni ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.
Nar qan damarlarını qoruyur və cavanlaşdırır, beləliklə, qan dövranını yaxşılaşdıraraq ürək-damar sağlamlığını qoruya bilər. Narın həm də xolesterinsalıcı təsiri var. Xolesterol və yağların yığılması ürək xəstəliklərinin ümumi səbəbləridir. Nar damarları bağlayan pis xolesterolu salmağa kömək edə bilər. Eyni şəkildə, insult və infarkt riskini azaldan yaxşı xolesterolu artıra bilər.
Antiviral, antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir.
Nar, A, C və E vitaminləri ilə zəngin olan bu meyvə həm də virus əleyhinə, antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Nar sink, fosfor, maqnezium və dəmir birləşmələri ilə zəngin meyvədir və müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Ancaq şəkərin tərkibinə diqqət yetirilməlidir. Diş sağlamlığı üçün vacib bir meyvədir. Ağız florasına da bir çox faydası var. Diş ətindəki infeksiyalara qarşı təsirlidir.
Nar şirəsinin faydaları nələrdir?
Nar suyunun antioksidant təsiri yaşıl çay və qaragilə kimi bir çox qidadan daha çoxdur. Antioksidant təsirindən əlavə, tərkibində polifenolik birləşmələr də var. Araşdırmalar göstərib ki, nar şirəsi ürək-damar sağlamlığını qoruyur, təzyiqi, pis xolesterini və qan şəkərini aşağı salır. Tərkibindəki C, A və E vitaminləri sayəsində görmə sağlamlığını da dəstəkləyir. Nar suyunun tərkibindəki B və C vitaminləri dərinin sağlamlığına və gözəlliyinə töhfə verir. Tərkibindəki pusin turşu maddələri hüceyrələrin yenilənməsi və çoxalmasında rol oynayır. Kollagen və elastin istehsalında iştirak edən hüceyrələri qoruyur. Dərinin vaxtından əvvəl qocalmasının qarşısını ala bilər.
- Qan təzyiqini, xolesterini və qan şəkərini aşağı salır.
- Ürək-damar sağlamlığını qoruyur.
- Xroniki xəstəliklərlə əlaqəli iltihabın qarşısını ala bilər.
- Göz sağlamlığını dəstəkləyir.
- Hüceyrə yenilənməsini dəstəkləyir.
- Həzm sisteminin sağlamlığını yaxşılaşdırır.
- Öyrənməyə və yaddaşın inkişafına kömək edir.
- Dərinin vaxtından əvvəl qocalmasının qarşısını alır.
- Böyrək daşlarının əmələ gəlməsini azaldır.
- Ağız sağlamlığını qoruyur.
Nar toxumu yağının faydaları nələrdir?
Nar çəyirdəyi yağı tərkibindəki pusin turşusu sayəsində saçları gücləndirməkdə və sağlam görünməkdə təsirli olur. Narın 10 faizini toxumları təşkil edir. Nar çəyirdəyi yağı toxumlarını soyuq sıxmaqla əldə edilir. Nar çəyirdəyi yağının sağlamlığa da çox faydalı təsiri var. Nar toxumu yağı qidalandırıcı və müalicəvi xüsusiyyətlərinə görə qida, əczaçılıq və kosmetika sənayesində funksional tərkib hissəsi kimi istifadə olunur.
Nar toxumu yağının tərkibində fitosterollar da var. Nar meyvəsinin tərkibində çoxlu fenollar olduğu üçün nar toxumu yağı da eyni bioloji xüsusiyyətlərə malikdir. Nar toxumu yağı tərkibindəki antioksidanlar sayəsində aşağıdakı faydalara malikdir:
- Dərini xarici amillərdən qoruyaraq hüceyrə qocalma prosesini ləngidir.
- Nar toxumu yağı dərini bol nəmlə təmin edir.
- Dərinin elastikliyini bərpa edir.
- Gəncləşdirici və qırışları azaldan təsirə malikdir.
- Nar çəyirdəyi yağı qıcıqlanmış və iltihablı dərini sakitləşdirir və qaşıntıları aradan qaldırır.
Nar qabığının faydaları nələrdir?
Nar qabığı soyuqdəymə, öskürək və boğaz ağrılarına yaxşı gəlir. Nar qabığında olan ellagik turşu dərinin qurumasını təsirli şəkildə qarşısını alır və beləliklə də dərini nəm saxlayaraq qurumasının qarşısını alır. Araşdırmalar həmçinin ellaqalik turşunun xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğunu göstərir. Nar qabığından və ya nar qönçələrindən əldə edilən çay xüsusilə menopoz zamanı qadınların şikayətlərinə qarşı da istifadə edilə bilər.
Nar siropu və nar sirkəsinin faydaları nələrdir?
Nar və nar suyunun mayalanması ilə əldə edilən nar siropu və ya nar sirkəsinin sağlamlığa müxtəlif faydaları var. Nar siropu nar şirəsini qatılaşdıraraq hazırlanan turş sousdur. Nar siropunun antioksidant tutumu nar suyundan daha yüksəkdir. Nar siropu sağlamlığa bir çox faydası olan qida dəyəri ilə zəngin bir məhsuldur.
Ürək-damar xəstəliklərinin, şəkərli diabetin və şişlərin əmələ gəlməsinin qarşısını alır (Şəkər əlavə edilmiş nar siropları bu qrupa daxil deyil).
Yeməklərə və salatlara dad vermək üçün istifadə olunur.
Nar sirkəsi də antioksidantlarla zəngin qidadır.
Antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir və qan şəkərini balanslaşdırır.
Nar çiçəyinin faydaları nələrdir?
Nar çiçəyində güclü antioksidant təsir göstərən antosiyaninlər və üzvi turşular var. Onlar antimikrobiyal təsirə malikdirlər və ənənəvi olaraq insulin müqavimətini müalicə etmək üçün diabetdə istifadə olunurlar. Nar çiçəkləri quruduqdan sonra çay kimi, isti və ya soyuq dəmləmək olar.
Narın zərərləri nələrdir?
Nar allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Nar yüksək şəkərli bir meyvə olduğundan, diabet xəstələri bu meyvəni nəzarətli şəkildə qəbul etməlidir.
Nar hamilə qadınlarda uşaqlığın daralmasına səbəb ola biləcəyi üçün onu qəbul etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmək lazımdır. Yüksək riskli hamilə qadınlara ilk trimestrdə nar qəbul etmələri tövsiyə edilmir.
Əgər narın faydaları ilə bağlı bildiyiniz başqa məlumatlar varsa, şərh bölməsində qeyd edin.
Mənbələr: