Nədir?Qidalanma

Brokolinin faydaları

Bu bloqda brokolinin faydaları haqqında ətraflı məlumatla tanış olacaqsınız.

Brokoli tərəvəzlər qrupuna daxil olan bir qida mnövüdür. Qida dəyərinin anlaşılması ilə son illərdə istehlakı artan bir qidadır. Tərkibindəki bəzi fitokimyəvi və bioaktiv birləşmələr sayəsində insan sağlamlığı üçün faydalı hesab edilir. O, xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsiri ilə orqanizmdən toksik birləşmələrin çıxarılmasına, hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısının alınmasına, immun sistemini gücləndirməyə kömək edir.

Qlükozinolat adlanan kükürd və şəkər birləşmələrinin parçalanması nəticəsində əmələ gələn sulforafan müxtəlif xəstəliklərə qarşı qoruyucudur. Son illərdə xüsusilə antioksidan və antikanserogen xüsusiyyətlərinə görə xərçəng riskini azaltmaqda təsirli olduğu bilinir. Müxtəlif araşdırmalara mövzu olan brokoli ürək-damar xəstəlikləri, döş və prostat xərçəngi kimi xroniki xəstəliklərin qarşısının alınmasında rol oynayır. Brokolinin təxminən 30%-ni təşkil edən çiçəklər ən çox yeməklərdə istifadə olunan hissədir. Daha az istifadə edilən yarpaqlar və gövdələr fitokimyəvi maddələrin əhəmiyyətli mənbəyidir.

Brokolidə hansı vitaminlər var?

Brokoli yüksək qida dəyəri olan bir qidadır və yüksək miqdarda vitamin, antioksidan və antikanserogen qida ehtiva edir. Brokolinin antioksidant xüsusiyyətləri ilə bədəndə əmələ gələn zərərli sərbəst radikallar zərərsizləşdirilir və bədən hüceyrələri zədələnmədən qorunur. Xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alan bir tərəvəzdir. Brokolinin tərkibində olan vitaminlər:

  • Vitamin E (α-tokoferol)
  • Vitamin A (β-karoten)
  • Vitamin C (askorbin turşusu)
  • Fol turşusu/folat (vitamin B9)
  • Vitamin K
  • Tiamin (vitamin B1)
  • Riboflavin (vitamin B2)
  • Niacin (vitamin B3)

Bu vitaminlərlə yanaşı, brokkolinin tərkibində az miqdarda D, B5 və B12 vitaminləri də var. Brokolinin tərkibindəki C vitamininin miqdarı digər kələm qrupu tərəvəzlərə nisbətən daha çoxdur. Həm də yarpaq kələmindən sonra ən çox A və E vitaminlərini ehtiva edir. Bundan əlavə, brokoli ən yüksək fol turşusu ehtiva edən tərəvəzlərdən biridir. Fol turşusu orqanizmdə bir çox metabolik proseslərdə, DNT sintezində və qırmızı qan hüceyrələrinin formalaşmasında rol oynayan bir vitamindir. Xüsusilə, hamiləlik dövründə ananın əlavələrdən istifadə etməsi körpələrin inkişafı üçün vacibdir. Körpənin gəlişi dövründə baş verə biləcək sinir inkişafı pozğunluqlarının qarşısını almaq üçün fol turşusu qəbul etmək tövsiyə olunur. Vitaminlərlə yanaşı, brokolinin tərkibində dəmir, kalsium, fosfor, maqnezium, kalium, manqan, sink və selen var.

Brokolinin xəstəliklərlə əlaqəsi nədir?

Brokoli tərkibindəki vitamin və minerallar, həmçinin antioksidant və antikanserogen birləşmələri ilə ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün ideal qidalardan biridir. Brokolinin tərkibində olan “sulforafan” adlı kükürdlü birləşmə müxtəlif xəstəliklərə, xüsusilə də xərçəngə qarşı təsirlidir. Brokolinin istifadəsi bəzi xəstəlikləri müalicə etməyə kömək edə bilər:

Diabet: Tərkibindəki pəhriz lifi və sulforafan qan şəkərini azaltmağa kömək edə bilər. Xüsusilə, piylənmə və tip 2 diabetin yaxşılaşdırılmasına kömək edir.

Xərçəng: Hüceyrə zədələnməsini azaldan bioaktiv birləşmə olan sulforafan və digər komponentlər orqanizmdə xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Osteoartrit: Sulforafan və digər maddələr oynaqlararası qığırdaq sağlamlığında rol oynayaraq osteoartritin inkişafını yavaşlatmağa kömək edə bilər.

Ürək-damar xəstəlikləri: Tərkibindəki karotenoidlər və lif kimi antioksidantların köməyi ilə qanda xolesterin səviyyəsini yaxşılaşdıraraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər və immunitet sisteminin güclənməsinə töhfə verir.

Şizofreniya: Kifayət qədər və qəti sübut olmasa da, yüksək səviyyələrdə sulforafanın beyindəki kimyəvi maddələrin səviyyəsini dəyişə bilər.

Sağlam qidalanmaya daxil edilən brokkolinin bir çox xəstəliyin sağalmasında birbaşa və ya dolayı rolu ola bilər. Ancaq bəzi sağlamlıq problemləriniz varsa və ya qan durulaşdırıcı kimi dərmanlar qəbul edirsinizsə, əvvəlcə həkiminizlə məsləhətləşməlisiniz.

Brokoli suyunun faydaları nələrdir?

Brokoli tərəvəzinin özü əvəzinə brokoli suyu qəbul etməyi üstün tuta bilərsiniz. Brokoli uzun müddət qaynadılmadıqda və əlavə qatqılar əlavə edilmədikdə, suyu sadəcə çıxarmaqla öz qida dəyərini qoruyur. Brokoli şirəsi daha tez həzm olunur və orqanizmə daha tez daxil olur və onun faydalarına aşağıdakılar daxildir:

Bədəndə qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalında istifadə olunan dəmir mineralı brokolinin tərkibində mövcuddur. Qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını və bununla da qanda oksigen nəqlini artırmağa kömək edir.

Zəngin bir fol turşusu qaynağı olan brokoli, DNT istehsalına kömək edən və inkişafda mühüm rol oynayan qidaları ehtiva edir. Bundan əlavə, brokoli suyu qaraciyəri infeksiya və xəstəlik riskindən qoruya bilər.

Brokoli suyu xərçəng riskini azaltmağa kömək edən antioksidanlar ehtiva edir. Brokoli suyu kifayət qədər miqdarda A, C, E və B vitaminləri təmin edir və müntəzəm şəkildə qəbul etməklə xərçəng riskini azalda biləcək qida maddələri təmin edir.

Bədəndə qanaxmanın dayandırılması və qan itkisinin qarşısının alınması üçün laxtalanma faktoru vacibdir. Tərkibində K vitamini olan brokoli suyu bədəndəki kəsik və yaraların sağalmasını sürətləndirə bilər.

Brokoli şirəsi kalsium ehtiva etdiyi üçün süd və süd məhsulları qəbul etməkdə çətinlik çəkənlər üçün yaxşı qida mənbəyi ola bilər. Kalsium sümük, diş və əzələ sağlamlığını qorumaq üçün lazım olan bir mineraldır. Osteoporoz və artrit riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Brokoli şirəsində olan başqa bir antioksidant birləşmə manqandır. Manqanlı brokoli şirəsi bədəni zəhərli birləşmələrin zərərindən qorumağa kömək edir və hüceyrə mübadiləsini yaxşılaşdıra bilər. Bundan əlavə, zülalların və karbohidratların emalına kömək edir.

Brokoli və brokoli suyu sağlam qidalanmada asanlıqla istifadə oluna bilən qidalardır. Zəngin qida tərkibi ilə çəki nəzarətində istifadə edilə bilər.

Qaynadılmış brokoli suyunun faydaları nələrdir?

Müxtəlif yemək üsulları tərəvəz istehlakını asanlaşdırır. Bəzi bişirmə üsulları qidalarda vitamin və mineralların itirilməsinə səbəb olur. Buna görə də lazımi qida maddələri tam təmin edilmir. Bişirmə üsulları brokolinin tərkibində olan C vitamini, polifenollar, karotenoidlər və qlükozinolatlar kimi faydalı birləşmələrin tərkibinə təsir göstərir.

Bişirmə üsulları arasında suda qaynatmaq brokolinin tərkibindəki qida maddələrinin əhəmiyyətli dərəcədə itkisinə səbəb olur. Digər tərəfdən, buxarlanma zamanı heç bir qida itkisi baş vermir və bioaktiv birləşmələrin miqdarı təsirlənmir. C vitamini buxarlamadan başqa yemək proseslərində (qaynatma, qızartma, mikrodalğalı soba) böyük ölçüdə itirilir. Karotenoidlər qaynama və qızartma zamanı 13-28% itkiyə səbəb olur. Qaynama, qızartma və mikrodalğada soba zamanı ümumi qlükozinolat miqdarı 41-60% itirilir. Digər tərəfdən, buxarlanma ilə qida itkisi minimaldır və bu, sağlam hesab edilən bir bişirmə üsuludur.

Bişirmə üsulu ilə yanaşı, bişirmə vaxtı da qida itkisinə təsir göstərir. Qısa müddətli bişirmə ilə brokolinin tərkibində olan birləşmələr faydalı metabolitlərə çevrilir. Lakin uzun müddət və yüksək temperaturda bişirmək bu birləşmələri faydalı metabolitlərə çevirmir.

Brokoli şorbasının faydaları nələrdir?

Brokoli müxtəlif yan yeməklər, qəlyanaltılar və şorbalarda istifadə oluna bilən asan yeməkdir. Qida dəyəri yüksək olan brokolinin tərkibində lif və karbohidratlar var. Bağırsaq sağlamlığında mühüm rolu olan pəhriz lifi həzmə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır. Brokoli şorbası toxluq təmin edir və həddindən artıq yeməyin qarşısını ala bilər. Qanda şəkər və xolesterin səviyyəsini saxlamağa kömək edir. Tərkibindəki antioksidantlarla xəstəliklərə qarşı qoruyucu rol oynayır. İmmunitet sisteminin güclənməsinə töhfə verir.

Bişirmə zamanı bəzi vitamin və mineral itkilərini azaltmaq üçün yüksək temperaturda uzun müddət bişirilərkən diqqətli olmaq lazımdır. Brokolinin çox sərt, qalın və sarı rəngdə olmamasına diqqət yetirilməlidir.

Brokolinin faydaları haqqında tez-tez verilən suallar

Brokoli sağlamlıq üçün faydalı bir tərəvəz olsa da, bəzi hallarda həddindən artıq istehlak edildikdə orqanizmə mənfi təsir göstərə bilər. Xəstəlik və dərman istifadəsi halında əvvəlcə həkiminizlə məsləhətləşin.

Brokoli qanin laxtalanmasına səbəb ola bilərmi?

Brokolinin tərkibində yüksək miqdarda K vitamini olduğu üçün bədənin qan laxtalanma mexanizminə kömək edir. Qanın laxtalanması orqanizm üçün zəruri bir fəaliyyət olsa da, bəzi hallarda təhlükəli ola bilər. Əgər qan durulaşdırıcılardan istifadə edirsinizsə və adi haldan daha çox brokoli istehlak edirsinizsə, brokoli və dərman qarşılıqlı təsir göstərə biləcəyi üçün əvvəlcə həkiminizlə məsləhətləşin.

Böyrək xəstəliklərində brokolidən istifadə etmək olarmi?

Brokolinin tərkibində fosfor və kalium mineralları olduğundan, böyrək xəstəlikləri olan insanların pəhrizində məhdudlaşdırılması lazım ola bilər. Brokoli qəbulu təhlükəli ola biləcəyi üçün böyrək və dializ xəstələri mütləq həkimə müraciət etməlidirlər.

Brokolidən bağırsaq xəstəliklərində istifadə etmək olarmi?

Brokoli qaz əmələ gətirən kükürd birləşmələrini ehtiva etdiyi üçün qaz problemlərinə səbəb ola bilər. Brokoli bağırsaq və qıcıqlanmış bağırsaq xəstəliyi (IBS) kimi qaz problemlərində qaz yaranmasına səbəb ola bilər. Onu pəhrizinizdən tamamilə çıxarmaq əvəzinə, məhdud miqdarda brokoli qəbul edə bilərsiniz.

Bütün bunlardan əlavə brokolinin faydaları haqqında daha ətraflı məlumatı digər tibbi mənbələrdən və sağlamlıqla bağlı bloqlardan ala bilərsiniz.

Əgər brokolinin faydaları ilə bağlı bildiyiniz başqa məlumatlar varsa, şərh bölməsində qeyd edin.

Mənbələr:

https://www.medicalpark.com.tr/brokolinin-faydalari/hg-3004

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button