Əlamətlər

Tox qarına şəkər neçə olmalıdır?

Yanlış qidalanma və hərəkətsizliyin nəticəsi olaraq, müasir zamanda şəkərli diabet kimi tanınan şəkər xəstəliyinə tutulma halları sürətlə artır.

Qan şəkərinin dəyəri nə olmalıdır?

Əgər acqarına qan şəkəri 126 mq/dL-dən yüksəkdirsə, təsadüfi ölçülən qan şəkəri səviyyəsi 200 mq/dL-dən yüksəkdirsə, şəkər yükləmə testi zamanı 2-ci saatda qan şəkəri səviyyəsi 200 mq/dL və ya daha yüksəkdirsə, HbA1c dəyəri 6,5%-dən çoxdur. şəxs şəkərli diabet ola bilər və gecikmədən bir mütəxəssisə müraciət etməlidir.

Aclıq qan şəkəri, yəni ən az 8 saat aclıqdan sonra ölçülən qan şəkəri normal olaraq 70-100 mq/dl arasında olmalıdır. Bu dəyər 60 mq/dl və ya aşağı olarsa, hipoqlikemiya var. Hipoqlikemiya təhlükəli bir vəziyyət olduğundan, aşağılıq dərəcəsindən asılı olaraq təcili müalicə edilməlidir. Aclıq qan şəkəri 125 mq/dl-dən yuxarı olduqda şəkərli diabetin mühüm göstəricisidir.

Aclıq qan şəkərinin dəqiq müəyyən edilməsi üçün ən az 8-12 saatlıq bir aclıq vəziyyəti olmalıdır. Buna görə də, ölçmələr adətən gecə oruc tutduqdan sonra səhər edilir.

Aclıq qan şəkərindən əlavə insanın diqqət etməli olduğu şeylərdən biri də yeməkdən sonrakı qan şəkəridir. Qan şəkərinin aşağı və ya yüksək olması halında müxtəlif əlamətlər meydana gələ bilər və yeməkdən sonra qan şəkərinə görə bəzi nəticələr yarana bilər. Yeməkdən sonra qan şəkəri səviyyəsinin aparılacaq testlərlə birlikdə və həkim nəzarətində arzu olunan səviyyədə olması vacibdir.

Toxluq qan şəkəri, yəni qida qəbulundan 2 saat sonra ölçülən qan şəkəri 140 mq/dl-ə qədər normal sayılır. Bu dəyər 140-200 mg/dl arasında olduqda pre-diabet (gizli diabet) var. Yeməkdən sonra qan şəkəri 200 mq/dl-dən çox olarsa, bu, şəkər xəstəliyindən xəbər verir.
Toxluq qan şəkərinin səviyyəsini təyin etmək üçün yeməyi yedikdən sonra ən azı 2 saat keçməlidir. Toxluq qan şəkəri yeməkdən 2-3 saat sonra müəyyən edilə bilər. Dörd saat keçdikdən sonra dəqiq nəticələr əldə etmək artıq mümkün deyil.


Aclıq / Toxluq zamanı qanda şəkər dəyərini necə ölçmək olar? Qan şəkərinin ölçülməsi evdə və ya xəstəxana şəraitində edilə bilən bir prosedurdur. Evdə ölçmə aparmaq üçün müxtəlif markalarda qlükoza sayğaclarının müxtəlif modelləri var. Bu cihazların hamısında qlükometr zolaqları adlanan çubuqlara qan nümunəsi qoyularaq ölçmələr aparılır. Bu prosedur üçün əvvəlcə cihazın qələm formalı iynəsi ilə barmağın ucu deşilir. Daha sonra ilk axan qan silinir və sonrakı qan cihaza yerləşdirilən zolağın müvafiq hissəsinə tökülür. Bundan sonra cihaz bir neçə saniyə ərzində ölçməni həyata keçirir. Əksər cihazlarda ölçülmüş dəyərlərin saxlandığı yaddaş var. Beləliklə, evdə qan şəkərinə mütəmadi olaraq nəzarət etmək mümkündür. Diabet xəstələrinə, xüsusən də insulindən istifadə edənlərə müntəzəm nəzarət üçün gündə 4 dəfə ölçü götürmələri tövsiyə olunur. İnsulinə nəzarət çox vacibdir.

Toxluq qan şəkərinin yüksək olmasının səbəbi nədir?

Yeməkdən sonra qan şəkəri səviyyələri bəzi xəstəliklərin, xüsusilə 1-ci və 2-ci tip diabetin xəbərçisi olduğu üçün izlənilməsi vacib olan dəyərlərdən biridir. Toxluq qan şəkərinin 140 mq-dan çox olduğu vəziyyətlər yüksək hesab olunur.

Aşağıdakı hallar postprandial qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər:

  • Çox yemək
  • İnsulin hormonunun qeyri-kafi ifrazı
  • Qaraciyərdə glikogen ehtiyatlarının boşaldılmaması
  • Stress

Tox qarına yüksək qan şəkərinin əlamətləri hansılardır?

Yeməkdən sonra qan şəkərinin 140 mq-ı keçdiyi vəziyyətlər yüksək qan şəkəri kimi qəbul edilir və insanda bəzi simptomlara səbəb ola bilər. Bu simptomları aşağıdakı kimi ümumiləşdirmək olar:

  • Tez-tez sidik ifrazı
  • Ağız quruluğu
  • Bulanıq görmə
  • Zəiflik və yorğunluq
  • Daimi su içmək istəyi
  • Normaldan daha çox aclıq hissi

Toxluq qan şəkərinin aşağı düşməsinə səbəb nədir?

Qlükoza ölçmələrində, yeməkdən sonra aşağı qan şəkərinin 50 mq-dan aşağı olduğu qəbul edilir. Bu vəziyyət tibbdə hipoqlikemiya adlanır. Qanda lazımi səviyyədən aşağı olan dəyərlərtox qarına qan şəkərinin səviyyəsinin azaldığını göstərir.

Aşağı qan şəkərinin ən çox görülən səbəbləri arasında qeyri-sağlam və nizamsız pəhriz və yüksək karbohidrat istehlakı daxildir. Yeməkdən sonra aşağı qan şəkəri olan insanlar dərhal mütəxəssis həkimə müraciət etməlidirlər.

  • Həddindən artıq əsəbiləşmə
  • Titrəmək
  • Ürəkbulanma
  • Nəbzin sürətlənməsi
  • Başgicəllənmə
  • Konsentrasiya pozğunluğu
  • Baş ağrısı
  • Kabus görmə

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button