Ümumi

Reflüksdən qorunma yolları

Reflüks nədir?

Reflüks mədə turşusunun mədədən özofagusa qayıtmasıdır və mədədə yanma hissi yaradır. Xəstələr mədə yanması, qida borusunun arxasında yanma, ağıza yemək və acı suyun gəlməsi kimi şikayətlər yaşayırlar.

Reflüks adətən yeməkdən sonra baş verir və reflü simptomları arasında döş qəfəsində və mədədə, xüsusən uzanarkən xoşagəlməz yanma hissi, ağıza acı suyun gəlməsi, ürəkbulanma, udma çətinliyi və gəyirmə daxildir.

Əsasən mədədəki turşu, safra və qida kimi maddələrin özofagusa geri sızması nəticəsində yaranır. Gastroesophageal reflü xəstəliyi, qida borusunun həddindən artıq həssas selikli qişasının mədə mayeləri ilə uzun müddət təması nəticəsində qida borusunda zədələnmənin meydana gəldiyi bir vəziyyətdir.

Reflüksün əlamətləri nədir?

Xüsusilə ədviyyatlı, yağlı qidalar, şokolad, spirt və ya təzə sıxılmış meyvə şirələri və yeməklər qəbul etdikdən sonra meydana gələn reflü əlamətləri:

Mədədən boğaza yayılan yanma hissi, ürək yanması, mədədəki maddələrin acı su kimi ağıza gəlməsi, yeməkdə çətinlik çəkməkdir. udma, geğirmə, hıçqırıq, ürəkbulanma və qusma.

Əsasən yeməkdən sonra baş verən reflü simptomlarına aşağıdakılar daxildir:

  • Sinə içində ağrılı yanma hissi
  • Gecələr daha da pisləşə bilən ürək yanması
  • Yemək və içkinin özofagusdan ağza qayıtması
  • Yeməyin boğazda ilişib qalması hissi
  • Udma çətinliyi
  • Boğaz ağrısı
  • Öskürək
  • Gəyirmə
  • Hıçqırıq
  • Nəfəsdən iy gəlməsi
  • Bulantı və qusma
  • Şişkinlik

Reflüksün səbəbi nədir?

Acı qidalar, turş meyvələr, siqaret, qızardılmış qidalar, spirt, kofein, nanə və hamiləlik reflüyə səbəb olur. Qastroezofageal reflüksün kök səbəbi qida borusunun mədənin həddindən artıq asidik tərkibi ilə uzun müddət təmasda olmasıdır. Mədənin turşulu tərkibinin yemək borusu ilə uzun müddət təması yemək borusunun zədələnməsinə səbəb olur.

Reflüks nəticəsində yeməkdən sonra, gecə və ya yatarkən ağıza acı suyun gəlməsi, şişkinlik və həzmsizlik, gəyirmə, mədədə yanma, sinədə ağrılı yanma hissi, udma çətinliyi və ürəkbulanma kimi əlamətlər meydana çıxır. Bundan əlavə, ağız qoxusu, iştahsızlıq və öskürək reflüksün səbəb olduğu simptomlardır.

Normalda özofagusun alt ucunda əzələdən ibarət qapaq kimi bir quruluş var ki, bu da özofagusun aşağı sfinkteri adlandırır. Bu quruluş turşunun özofagusa geri axmasının qarşısını alır və onu mədə içərisində saxlayır. Sfinkter qapağının tez-tez boşaldılması çox vacibdir ki, bu da reflü səbəblərindəndir. Bu qapaq tez-tez boşalır və mədənin turşulu tərkibi yenidən özofagusa sızır.

Reflüksdən qorunmaq üçün nə etmək lazımdır?

Reflüks pəhriz düzgün seçildikdə və həyat tərzinə fikir verildikdə qarşısını almaq və müalicə etmək mümkün olan bir xəstəlikdir.

Reflü qarşısını almaq üçün bu addımları ata bilərsiniz:

  • Çəkiyə nəzarət edin.
  • Yağlı, ədviyyatlı, kofeinli və qazlı içkilər kimi reflüyə səbəb olan qidalardan uzaq durun.
  • Kiçik porsiyada yemək seçin.
  • Yeməkdən dərhal sonra ən azı üç saat uzanmayın. Qravitasiya turşu reflüksünün inkişafının qarşısını alır.
  • Yatağınızın başını qaldıraraq mədə turşusunu mədədə saxlamağa kömək edin
  • Siqaret və spirtdən uzaq durun
  • Glutensiz pəhrizə diqqət yetirin
  • Mədənizi sıxmayan boş paltarlar seçin.

Reflüks üçün hansı qidalar yaxşıdır?

Lifli qidalar mədə turşusunun özofagusa geri axması olan reflü xəstəliyinə yaxşı təsir göstərən qidalar arasındadır. Bundan əlavə, alma, banan, brokoli, zəncəfil, kök və xiyar, həmçinin çobanyastığı çayı da reflü üçün faydalıdır. Doğru qidalanma üsulu reflü problemi olan insanların şikayətlərini idarə etməsinə kömək edə bilər. 

Reflüyə yaxşı təsiri olan qidalar bunlardır:

  • Lifli qidalar
  • Alma
  • Banan
  • Brokoli
  • Zəncəfil
  • Xiyar
  • Çobanyastığı çayı
  • Pendir
  • Yulaf ezmesi, kuskus və qəhvəyi düyü kimi tam taxıl məhsulları
  • Şirin kartof, yerkökü və çuğundur kimi kök tərəvəzlər
  • Qulançar, brokoli və yaşıl lobya kimi yaşıl tərəvəzlər

Reflüksdə qaçınılması və ya çox məhdud miqdarda istehlak edilməsi lazım olan qidalar və içkilər aşağıdakılardır:

  • Qəhvə
  • Şokolad
  • Ədviyyatlar
  • Qazlı içkilər
  • Siqaret
  • Soğan
  • Sarımsaq
  • Dərin qızardılmış qidalar
  • Alkoqol
  • Tomat pastası
  • Pomidor
  • Turş qidalar

Reflü diaqnozu necə qoyulur?

  • Reflü diaqnozu,
  • Anamnez (Xəstə tarixi)
  • Endoskopik müayinə
  • Özofagus manometriyası
  • Özofagus Ph monitorinqi
  • Özofagus impedans testləri ilə müəyyən edilir.

Reflü necə müalicə olunur?

Reflü müalicəsi pəhriz və həyat tərzini dəyişdirməyi tələb edir. Reflü tez-tez dərman müalicəsinə cavab verir. Bundan əlavə, reflü xəstəliyinin müalicəsində endoskopik və cərrahi prosedurlar da istifadə edilə bilər.

Həyat tərzini tənzimləyən qeyri-dərman müalicəsi:

  • Yatağın başını qaldıraraq,
  • Yemək və yatmaq arasında ən azı üç saat fasilə,
  • Qida miqdarının azaldılması,
  • Qidada yağ miqdarının azaldılması,
  • Siqaret və alkoqoldan imtina,
  • Arıqlamaq reflü xəstəliyinin müalicəsi üçün qeyri-dərman üsullarıdır.

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Check Also
Close
Back to top button