Ümumi

Mixəyin faydaları

Mətbəxdə müxtəlif formalarda ədviyyat kimi istifadə edilən mixək, mixək ağacının çiçək qönçələrinin qurudulması ilə əldə edilir. Xoş qoxusu olan mixək ümumiyyətlə ədviyyat kimi istifadə edilir. Çeynədikdə ağız qoxusunu çıxarmaq, nəfəsi yaxşılaşdırmaq kimi müxtəlif xüsusiyyətlərə də malikdir.

Mixək dünya mətbəxində ədviyyat kimi istifadə olunur, lakin tarix boyu mixəkdən dərman kimi də istifadə edirlər. Bu baxımdan dərman bitkisi kimi tanınan mixəyin sağlamlığa bir çox faydası var. Bu faydaları aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

Mixək təbii antiseptikdir.

Ağız boşluğuna çox böyük faydası var. Ağız qoxusu, diş ağrısı və diş əti xəstəliklərinin aradan qaldırılması üçün tez-tez üstünlük verilir.

Mixək çox zəngin antioksidant tərkibinə malikdir. O hüceyrələrin daha sağlam olmasını təmin edərək, erkən yaşlanmanın qarşısını ala bilər. Xərçəng kimi xəstəliklərin erkən müalicəsində də müvəffəqiyyəti artıra bilər.

Mixək həm də iltihab əleyhinə təsirə malikdir. Müxtəlif yoluxucu xəstəliklər və revmatoid artrit kimi xəstəliklərə qarşı mixəkdən istifadə tövsiyə oluna bilər.

Mixək təbii ağrı kəsici kimi təsvir edilə bilər. Ümumiyyətlə baş ağrısı, diş ağrısı və əzələ ağrıları kimi ağrıları aradan qaldırmaq üçün istifadə edilə bilər.

Həzm sisteminə müsbət təsirləri də bilinən mixək mədə pozğunluqları, həzmsizlik və bağırsaq pozğunluqları kimi sağlamlıq problemlərində tövsiyə edilə bilər.

Mixək antibakterial xüsusiyyətləri sayəsində tənəffüs yolu infeksiyalarında tez-tez görülən öskürək, soyuqdəymə kimi xəstəliklərə qarşı müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.

Mixək qan şəkərini tənzimləyir.Bu vəziyyətdə, insulin müqaviməti və diabet kimi qan şəkəri balanssızlıqları üçün mixək istehlakı tövsiyə edilə bilər. Bu sayədə həddindən artıq şəkər istehlakının qarşısını alaraq meydana gələ biləcək piylənmə kimi xəstəliklərin qarşısının alınmasında köməkçi faktor ola bilər.

  • Hüceyrələri yeniləyir və dərinin daha gənc və sağlam olmasına kömək edir.
  • Sümüklərin güclənməsinə kömək edir.
  • Ağciyər xərçənginin ilk mərhələsində birbaşa təsirini təmin edir.
  • Cinsi gücü artırır.
  • Yaddaşı gücləndirir.
  • İshal və qəbizlik kimi bağırsaq xəstəliklərinin sağalmasına kömək edir.
  • Sızanaq kimi problemlərin qarşısını alır.
  • Qan dövranını tənzimləyir.
  • Fiziki və zehni yorğunluğa yaxşı təsir edir.

Mixəyin ziyanı

Qidada çox miqdarda mixək istehlakı mədə-bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə mədə xorası, reflü, qastrit, xoralı kolit və divertikulit kimi xəstəlikləri olanlar xəstəliyin əlamətlərini artıra biləcəyi üçün bu ədviyyatdan istifadə etməməlidirlər.

Mixək kəskin və acı bir dada malikdir. Bəzi insanlar birbaşa udmağı üstün tuturlar. Mixək çeynənmədən birbaşa udulduqda mədə yanmasına səbəb olur. Buna görə çeynəmək və udmaq ümumiyyətlə daha çox tövsiyə olunan istehlak üsuludur. Qərənfil çeynəmək nəfəsi təmiz saxlamağa kömək edir. Tərkibindəki maddələrə görə diş əti ağrılarına  az da olsa yaxşı gəlir. Antibakterial xüsusiyyəti olan mixək çeynədikdə ağızdakı mikrobların yox olmasına kömək edir.

Mixəkdən necə istifadə etmək olar?

– Mixək ədviyyat kimi desertlərdə, mürəbbələrdə, ev şirələrində, kompotlarda istifadə olunur.

– Bitki çaylarında mixək qönçələrindən istifadə etmək olar.

– Toz halına salınıb bir çox ağrıların, o cümlədən diş ağrısının müalicəsində istifadə oluna bilər.

– Gündə bir və ya iki mixək çeynəmək tərkibində olan yüksək miqdarda dəmir, zülal, fosfor, kalsium, karbohidrat və A və C vitaminlərindən faydalanmağa imkan verir.

Qaraciyər orqanı yağların yığılmasına və toksinlərin bədəndə çoxalmasına imkan verməyən orqandır. Lakin qaraciyər orqanı zamanla deformasiyaya uğraya bilər. Qərənfil suyu içmək qaraciyərin özünü yeniləməsinə kömək edə bilər. mixək dərinin özünü yeniləməsinə də kömək edir.

Baş dərisinə mixək suyu çəkildikdə saç dibi problemlərin  qarşısını ala bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, mixək suyu kəpəkli saçlar üçün təsirli bir həll ola bilər. Eyni zamanda saç köklərinə çata bilər və saçların daha möhkəm olmasına kömək edə bilər.

Mixək göz sağlamlığı üçün faydalıdır. Gözlərin daha yaxşı görməsinə kömək etdiyi bildirilir.

Mixək nəzarətsiz istehlak edilməməlidir. Xəstəliklərə qarşı mixəkdən istifadə edərkən mütəxəssis həkimə və ya dietoloqa müraciət edilməlidir. Bu dəyərli bitkidən faydalanmaq üçün düzgün miqdarda istehlak edilməsi məsləhətdir.

Yalnız bir çay qaşığı mixəkdə uyğun miqdarda manqan, lif və C və K vitaminləri var. Manqan beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırarkən sümüklərin qurulmasına kömək edir, C və K vitaminləri isə toxunulmazlığı artırır və qanın laxtalanmasının qarşısını alır. K vitamini sümük sağlamlığı üçün də vacibdir. * Bir araşdırma, mixək ekstraktının şişin böyüməsini necə maneə törədə biləcəyini və xərçəng hüceyrələrinin ölümünə səbəb olduğunu göstərdi. Bəzi araşdırmalara görə, mixəkdəki bəzi birləşmələr mədə xoralarını azalda bilər. Qərənfil yağı mədənin selikli qişasının qalınlığını artıra bilər ki, bu da mədənin selikli qişasını qoruyur və mədə xorasının qarşısını alır.

Mixək yağı

Yayın sonunda və qışda əllə yığılan tumurcuqlar qəhvəyi rəngə çevrilənə qədər qurudulur. Sonra qönçələr ədviyyat formasına çevrilir və buxar distilləsi ilə efir yağı əldə edilir.

Diş absesinə qarşı mixək efir yağı tez-tez istifadə olunur. Diş absesi dişlərdə və diş ətlərində meydana gələn ağrılı bir xəstəlikdir. Diş absesi zamanı mixək yağı istifadə edildikdə ağrı kəsilir və iltihabın qarşısı alınır. Düzgün istifadə edilən mixək yağı ağrı əlamətlərini qısa müddətdə aradan qaldırır. mixək yağı dişə diqqətlə və yüngül şəkildə çəkilməlidir. Bundan əlavə, absesin baş verdiyi yerə birbaşa mixək efir yağını tətbiq etməklə rahatlama əldə edilə bilər.

Dişlər üçün mixək yağı necə istifadə olunur?

Əvvəlcə pambıq götürüb mixək yağına batırın.

Ağrının baş verdiyi yerə mixək yağı ilə pambıq batırın və bir müddət buraxın.

Əgər mixək yağınız yoxdursa, bütün mixəkdən istifadə edə bilərsiniz. Təsirə məruz qalan yerə mixək qoyun və ağrı azalana qədər orada saxlayın.

Əgər mixək yağının təsiri çox güclüdürsə, onu sulandırmaq üçün zeytun yağı istifadə edin.

Mixək yağı da sızanaqların müalicəsində istifadə edilən üsullardan biridir. Təbii antiseptik və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik mixək yağı sızanaqların tez qurumasına kömək edir. Xüsusilə də dərisinə təbii məhsul sürtmək istəyən insanlar qərənfil yağı ilə problemlərinə təsirli həll yolu tapırlar.

Xoş qoxusu və faydalı tərkibi ilə bir çox sahədə geniş istifadə edilən mixək yağı mixək bitkisinin çiçək qönçələrindən alınır. Bitkinin bir çox faydası onu xüsusilə ənənəvi tibbdə tez-tez istifadə etməyə imkan verir. Dişlər üçün mixək yağının istifadəsi olduqca faydalıdır. Qısa zamanda diş ağrılarından xilas olmaq üçün geniş istifadə edilən bu yağın faydaları təkcə dişlərlə məhdudlaşmır. Başdan ayağa insan bədəninin demək olar ki, hər bir hissəsi üçün çox faydalıdır.

Astma, öskürək və həzm problemlərinə də yaxşı gələn mixək yağının faydaları aşağıdakılardır:

  • Mixək yağı soyuqdəymə kimi tənəffüs problemlərini müalicə etməyə kömək edir.
  • Əzələ ağrılarını aradan qaldırır
  • Onun antimikrobiyal xüsusiyyətləri bəzi göbələk və bakteriyaların böyüməsini dayandırmaqda təsirli olur.
  • Həzm problemləri üçün yaxşıdır
  • Diş çürüməsi və ağrının qarşısını alır
  • Bəlğəmgətiricidir
  • Dərinin qaşınmasını aradan qaldırır və sağalmanı dəstəkləyir.
  • Tərkibindəki xərçəng əleyhinə tərkibi ilə xərçəng hüceyrələrini öldürə və onların böyüməsinə maneə törədə bilər.
  • Xora əmələ gəlməsinin qarşısını alır
  • İmmunitet sistemini gücləndirir.
  • Ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
  • Mixək yağı saçlarınızı yumşaldır və onlara parlaq görünüş verir. O, həmçinin saç telini düzəldir, onların daha sağlam uzanmasına şərait yaradır.
  • Mixək yağı müntəzəm olaraq saç köklərinə tətbiq edildikdə saçlara çoxlu faydalar təmin edir.
  • Mixək yağı saç köklərini qidalandıraraq saç tökülməsinin qarşısını alır. Yaxşı qidalanan saç kökləri daha sürətli böyüyür və saç köklərinə daha möhkəm yapışır.
  • Saç köklərinə mixək yağı sürtdükdə saç köklərini stimullaşdırır və saçların uzanmasını təmin edir. Saç tellərini də gücləndirir.
  • Antioksidantlar hüceyrə ölümü və xərçəng də daxil olmaqla, sərbəst radikalların yaratdığı zərərləri geri qaytaran molekullardır. Tədqiqatlar göstərir ki, antioksidantlar qocalmanı ləngidir və bədəni zərərli bakteriya və viruslara qarşı qoruyur.
  • Yüksək antioksidant səviyyəsinə görə mixək bu baxımdan çox faydalıdır.

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button