Ümumi

Qrip əlamətlərini hiss edən kimi bunları edin!

Qrip A və B qrip viruslarının yaratdığı, burun, boğaz və bəzən də ağciyərlərə təsir edən, qəfil başlayan yüksək hərarət, öskürək, yorğunluq və əzələ ağrısı kimi əlamətlərlə müşayiət olunan yoluxucu viral infeksiyadır. Körpələrə, immuniteti zəif olanlara, xroniki xəstəliyi olanlara və yaşlılara daha çox mənfi təsir edir.

Qrip xəstəliyi xüsusilə mövsümi keçidlərdə və soyuq qış aylarında özünü göstərir. Qripi necə müalicə etmək sualına mütəxəssislər tərəfindən tövsiyə olunan bir çox bitki mənşəli terapevtik üsullar var. Təxminən 39 dərəcəyə çatan qızdırma və yorğunluğun qarşısını almaq üçün immuniteti gücləndirən qidalar və içkilər istehlak edilməlidir.

Qripin əlamətləri?

Qripin ən çox görülən simptomları qızdırma, öskürək, boğaz ağrısı, burun axması və ya tıkanıklığı, əzələ və bədən ağrıları, baş ağrısı və yorğunluq nəticəsində yaranan titrəmə və üşütmədir.

Qrip olan insanlarda ümumi simptomlara aşağıdakılar daxildir:

  • Yüksək hərarət (38°C və yuxarı)
  • Qızdırma səbəbiylə titrəmə və titrəmə
  • Öskürək
  • Boğaz ağrısı
  • Bədən, əzələ və oynaq ağrıları
  • Yorğunluq və tükənmə
  • Axan və ya tıkanmış burun
  • Asqırmaq
  • Sinə narahatlığı və təzyiq
  • Baş ağrısı
  • Nəfəs darlığı
  • İştahanın azalması
  • Xüsusilə uşaqlarda ürəkbulanma və qusma

Qripin növləri?

Qripə səbəb olan dörd növ qrip virusu var. Bunlar A, B, C və D qrip viruslarıdır. A və B qrip virusları insanlarda, xüsusən də hər qışda baş verən mövsümi xəstəliklərin yayılmasına səbəb olur.

Qrip A virusları qrip epidemiyalarına səbəb olduğu bilinən yeganə qrip virusları hesab olunur. Qrip C virus infeksiyaları yüngül xəstəliyə səbəb olur və insanlarda epidemiyaya səbəb olmadığı düşünülür.

Qrip D virusları ilk növbədə heyvanları yoluxduraraq mal-qaraya təsir edir, lakin insanlara xəstəliyə səbəb olacaq şəkildə yoluxması məlum deyil.

Qripə nə yaxşı təsir edir?

İstirahət etmək, ilıq duş almaq, bol maye qəbul etmək, bulyon, toyuq və ya ayaq şorbası içmək, sarımsaq yemək, portağal, limon və naringi kimi C vitamini olan qidalar yemək, exinecea, nanə-limon və ya bal-zəncəfil çayı qəbul etmək qrip zamanı şəfa verir.

Tətbiq edildikdə qripə yaxşı təsir edən təbii üsullar bunlardır:

  • Bol istirahət etmək
  • Bol maye, xüsusilə su içmək
  • Bal və limon ilə zəncəfil çayı və ya zerdeçal çayı içmək
  • Bulyon, toyuq suyu və ya ayaq şorbası istehlakı
  • Portağal, limon və naringi kimi C vitamini ilə zəngin meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etmək
  • İsti duş qəbul etmək və ya isti su buxarını nəfəs almaq
  • Ekinezya, kəklikotu, cökə və nanə-limon kimi bitki çayları içmək
  • Duzlu su ilə qarqara etmək
  • Sarımsaq yemək

Körpələrdə qrip necə keçər?

Körpələrdə qripin müalicəsi olduqca sadədir. Hər kəs bilir ki, körpə bütün ehtiyaclarını ana südü ilə alır. Körpənizi əmizdirməyə davam etməyiniz onun immun sistemini gücləndirəcək, yəni o, viruslarla daha asan mübarizə apara biləcək.

Ancaq xəstə olduğunuz müddətdə körpənizi mümkün qədər çox mikrobdan qoruyun. Körpələrdə qripə yoluxma və sağlamlıq problemlərinin yaranması riski daha yüksəkdir.

Qripdən qorunmağın təbii yolları:

Mikrobları yox edin!

4-5 stəkan suyun içinə bir az darçın çubuqları, 2-3 qara bibər topu, bir neçə mixək, 1 çay qaşığı toz və ya parça zəncəfil, bir dilim qabığı və nüvəsi ilə alma, bir dilim limon, varsa qızılgül, itburnu əlavə edin və qaynadın. İçinə cökə və nanə əlavə edin. Çayın rəngi sarımtıllaşdıqda onu süzüb bal ilə qarışdırıb içə bilərsiniz.

Bu çay tərkibindəki zəncəfil və qara bibərə görə bir az acı ola bilər. İstəyə görə qarışığa zerdeçal da əlavə edilə bilər. Qripin səbəb olduğu ağrıları və yorğunluğu azaldır, mikrobları öldürür, öskürək və qıcıqlanmanın qarşısını alır.

Soğan:

 Soğan xəstəliklərdən və infeksiyalardan qorunmağımıza kömək etdiyi kimi qızdırma, qrip, öskürək və allergiya üçün faydalı olan bitkilər arasında ilk sırada iştirak edir.

Soğan ilə müalicədə zərurət duyulanlar:

  • 1 ədəd qəhvəyi qabıqlı soğan
  • 2 stəkan su

Soğanın qəhvəyi qabıqları soyulur və üzərinə 2 stəkan su əlavə edilərək qapaqlı qabda beş dəqiqə qaynadılır. Hazırlanan tərkib soyudulub süzüldükdən sonra içilir.

Itburnu çayı

  • İtburnu
  • Su
  • Bal

1,5-2 çay qaşığı əzilmiş itburnu termosa  tökülür və üzərinə qaynar su əlavə edilir və dəmlənməyə qoyulur.Dadı turş olan çay bal ilə şirinləşdirilərək içilir.

Evdə təbii və bitki mənşəli müalicə üsulları hansılardır?

Qripə yoluxan bir çox insan yüksək hərarət, ağrı, halsızlıq, burun axması və tıxanıqlığı, öskürək kimi hallar yaşayır. Qrip olan insanlar evdə tamamilə bitki mənşəli üsulları sınamaqla bu xəstəliyə qalib gəlirlər. Zəncəfil və limon çayı qrip üçün ən yaxşı bitki mənşəli üsullardan biridir. Eyni zamanda darçın, nanə, limon, zəncəfil və itburnu çayları evdə asanlıqla hazırlana bilən müalicəvi çaylar sırasındadır. Qış aylarında müntəzəm olaraq bu çaylardan istifadə edən insanların immun sistemi güclənir. Beləliklə, qrip xəstəliklərindən də qorunur.

Vitamin C:

Ən yaxşı antioksidant vitaminlərdən biridir. Əgər C vitamini vitamin şəklində deyil, qidalardan alınırsa, bu qidaların tərkibindəki fotokimyəvi maddələrdən də istifadə oluna bilər. Beləliklə, bədəndəki döyüşçü hüceyrələr güclənir. Pomidor, təzə bibər, cəfəri, naringi, qreypfrut, portağal, nar, itburnu, kivi kimi tərkibində C vitamini olan qidalar gün ərzində istehlak edilməlidir.

Sink və selenium:

İmmunitet sistemi üçün vacib minerallardır.

Selenium dəniz məhsulları, ət, soğan və sarımsaqda olur. Sink balqabaq toxumunda, çiy fındıqda, qoz və badam kimi yağlı toxumlarda, hinduşka ətində, quzu ətində, qulançar və göbələkdə olur. Bu minerallar yüksək antioksidant təsirə malikdir və orqanizmin toksinlərlə mübarizə aparan hüceyrələrini gücləndirir.

Omeqa 3 yağ turşuları:

Bunlar ən qiymətli yağlardır. İmmunitet, beyin və sinir sistemi, psixologiya və ürək-damar sağlamlığı üçün vacib qidadır. Balıq mövsümünün başlaması ilə həftədə 2 gün balıq yeyilməlidir. Balıqda omeqa-3-dən başqa, orqanizmin istehsal edə bilmədiyi, hüceyrələrin yenilənməsi və qocalmanın qarşısını almaq üçün zəruri olan əvəzolunmaz amin turşuları da var. Çiy fındıq, qoz və badam kimi yağlı toxumlarda Omeqa 3 var.

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Check Also
Close
Back to top button