Yaddaş gücləndirən qidalar
Yaddaşınızı həmişə canlı və güclü saxlamaq üçün qidalanmanıza fikir verin. Sağlam beyin üçün bu qidaları istehlak edin.
Yaddaşı gücləndirən qidalar
Sağlam qidaları lazımi miqdarda istehlak etmək insan sağlamlığına böyük töhfə verir. Bu qidalardan bir neçəsini təqdim edirik.
Zərdəçal
Zərdəçal “curcumin” adlı aktiv tərkib hissəsi ilə güclü və təbii antioksidantdır. Tarix boyu müalicə məqsədləri üçün istifadə edilən bu kök bitki beyni oksigenlə təmin edir və məlumatı öyrənib emal etməyə kömək edir. Zərdəçalda olan curcumindən tam faydalanmaq üçün zerdeçalı yağda yüngül odda isitmək lazımdır. Tərəvəz və ya ət yeməklərinizi bitki yağı və zerdeçal ilə qızartmaq bunun üçün ideal üsuldur. Tərkibində curcumin olan qida əlavələrindən istifadə edərkən yüksək əmilən və standartlara uyğun olanları seçməyə diqqət etməlisiniz.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
A və K vitaminləri ilə zəngin olan ispanaq, kələm, pazı, brokoli, aruqula, şüyüd və cəfəri kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər tərkiblərində lifi və yüksək antioksidan tərkibi. təkcə beyni deyil, həm də ‘ikinci beyin’ adlanan bağırsaqları da dəstəkləyən gözəl qidalardır. C vitamini ilə də zəngin və lif qaynağı olan yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə də beyni zədələrdən qorumağa kömək edir. 1 kasa yaşıl yarpaqlı tərəvəz C və K vitaminlərinin tövsiyə olunan gündəlik qəbulunu qarşılayır. Unudulmamalıdır ki, yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri çiy və ya az bişmiş şəkildə, məsələn, buxarda bişirməklə istehlak etmək vitamin itkisinin qarşısını alacaq.
Kakao
Məlumdur ki, kakao və şokolad xoşbəxtlik hormonu olaraq da bilinən serotonin istehsalını artırır. Eyni zamanda, beyni və idrak funksiyalarını dəstəkləyən flavonoidlərlə zəngin olan kakao beynin öyrənmə və yaddaş funksiyaları ilə yanaşı, qısamüddətli yaddaşın güclənməsinə də töhfə verir. Tədqiqatlar göstərir ki, kakaonun tərkibindəki flavonoidlər yaddaşı yaxşılaşdırmağa və yaşla bağlı zehni geriləməni yavaşlatmağa kömək edə bilər. Bu xüsusiyyətlərdən faydalanmaq üçün ağ və südlü şokoladları bir kənara qoyub, tərkibində ən azı 70 faiz kakao olan tünd şokoladları və ya kakao tozunun özünü seçməlisiniz.
Yumurta sarısı
Yumurta kiçik bir qabığında beyin sağlamlığı ilə bağlı qida maddələrini ehtiva edən möcüzəvi bir qidadır. Xüsusilə yumurta sarısı beyin funksiyalarını və inkişafı dəstəkləmək və əhval-ruhiyyəni tənzimləmək üçün vacib olan B qrupu vitaminləri, fol turşusu və xolin baxımından zəngin bir qaynaqdır. Yumurta, tərkibindəki xolin maddəsinin xoşbəxtlik hormonları istehsal edən bir kimyəvi maddə olan betainə parçalanması xüsusiyyəti ilə də diqqət çəkir.
Qoz
Qoz da balıq kimi yaxşı Omeqa-3 mənbəyidir və yüksək DHA tərkibinə malikdir. DHA yeni doğulmuş körpələrdə beyin sağlamlığını qoruyur və böyüklərdə koqnitiv performansı artırır. Bəzi araşdırmalar göstərib ki, hamiləlik zamanı kifayət qədər miqdarda DHA qəbul edən anaların uşaqları daha ağıllı olur. Gündə təxminən 6 qoz tövsiyə olunan DHA miqdarının 100 faizini təmin edə bilər. Qozun başqa bir faydası da var. Qoz yeyən insanların stresə qarşı tolerantlığı daha yüksəkdir. Bu, idrak funksiyalarını yenidən yaxşılaşdırır, çünki hipokampus stressdən mənfi təsirlənən bir hissədir. Qoz beyindəki siqnalları artırır və beyin hüceyrələri arasında yeni mesajlaşma əlaqələrini təşviq edir və yığılmış amiloid lövhələrini həll olunan formada saxlayaraq Alzheimer xəstəliyi riskini azalda bilər. Qozun amiloid çöküntülərinin qarşısını almaq potensialı onların tərkibindəki polifenolik birləşmələrə aiddir. Gündə hətta bir ovuc qoz yemək yaddaşı, konsentrasiyanı və beyninizin məlumatı emal sürətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Maqnezium
Maqnezium çatışmazlığı beyninizə zərər verir. Maqnezium çatışmazlığı olduqda, sinir hüceyrələrindəki mitoxondrilər kifayət qədər enerji istehsal edə bilmir və beyin əldə etmək istədiyi enerjiyə sahib ola bilmir. Maqnezium kifayət deyilsə, sinir şəbəkələrinin sıxlığı və sayı azalır. Maqnezium çatışmazlığı düzələn kimi yaddaş və öyrənmə qabiliyyətinin, eləcə də yuxu problemlərinin dərhal aradan qalxdığını müşahidə edə bilərsiniz. Maqneziumu ən yaxşı şəkildə yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən tapa bilərsiniz.
Balıq
Güclü yaddaşa sahib olmaq istəyirsinizsə, qida rasionunuza sağlam yağları daxil etməyi unutmayın. Çünki beynin böyük bir hissəsi yağdan ibarətdir. Omeqa-3 yağ turşuları beyin üçün lazım olan yağlar arasındadır. Xüsusilə yağlı balıqlar yaddaşı gücləndirən, konsentrasiyanı artıran, unutqanlığın qarşısını alan və həmçinin Alzheimer xəstəliyi riskini azaldan omeqa-3 ilə zəngindir. Somon, sardina, skumbriya və tuna bu baxımdan yaxşı seçimdir. Həftədə ən az 2-3 dəfə balıq yeməyi unutmayın.
Beyin insan bədənindəki ən mürəkkəb quruluşlu orqanıdır. Ona görə də onu daim qorumaq və inkişaf etdirmək lazımdır. Yaddaş vərdişlərin, öyrənmələrin və bacarıqların inkişafına imkan verir.
Yaddaşı gücləndirmək üçün nə etmək olar?
- Balanslı pəhrizə əməl edin
- Şəkər və duz istifadəsini məhdudlaşdırın
- Telefonunuzdan asılı olmayın
- Müntəzəm olaraq məşq edin
- Kifayət qədər yuxu alın
- Beyin məşqləri edin
- Stressi idarə edin
Şəkər və duz istifadəsini məhdudlaşdırın
“Ağ ölüm” deyimi şəkər və duz haqqındadır. Çağımızın piylənmədən sonra ən çox rast gəlinən xəstəlikləri arasında şəkərli diabet və qan təzyiqi var. Bu xəstəliklərin səbəbi şəkər və duzun nəzarətsiz istifadəsidir. Beyin funksiyalarının funksionallığını itirməsinin qarşısını almaq üçün bu iki qidanın istehlakını azaltmaq lazımdır. Ediləcək ən sadə şey çayınızla şəkər qəbul etməmək və ya hər yeməyə duz əlavə etmədən qəbul etməkdir.