Ümumi

Yaddaş gücləndirən qidalar

Müasir həyatın yaratdığı stress və həyat tərzi insanların həyatına mənfi təsir göstərə bilər. Bu həyat tərzi müxtəlif xəstəliklərə səbəb olur. Oturaq iş, qeyri-sosial həyat və iş stresi psixoloji və nevroloji problemlərə səbəb ola bilər. Bunlardan biri də yaddaşın zəifləməsidir. Yaddaş getdikcə zəifləyir və yaşlandıqca itirilə bilər. Unutqanlıq insanların gündəlik həyatına və iş həyatına mənfi təsir göstərir.

Unutqanlığın yalnız yaşlılarda müşahidə olunduğuna dair fikir var.Ancaq bu, doğru bir inanc deyil. Hər yaşda olan insanlar müxtəlif səbəblərə görə unutqanlıqdan əziyyət çəkə bilərlər. Gənclər də yaddaşsızlıqdan əziyyət çəkə bilir. Bəzi hallarda unutqanlıq normal görünə bilər və gündəlik problemlərlə əlaqələndirilə bilər, lakin unutqanlıq xəstəliyi çox vaxt vitamin çatışmazlığı və ya hormon problemləri nəticəsində yaranır.

Beyninizi qocalmadan qorumağın yolları

Yaşlanma ilə bağlı yaddaş itkisinin düzgün qidalanma, beyin məşqləri və həyat boyu görülən digər tədbirlərlə azaldıla bilinəcəyi bildirilir:

Sağlam qidalanın.

Piylənmə beyinə bir çox cəhətdən zərər verə bilər. Damarlarda yığılan xolesterin beyinə qan axınını məhdudlaşdırır və onu oksigendən məhrum edir. Sinir hüceyrələri də insulin hormonunun səviyyəsinə həssasdır. Daim şəkərli və yüksək kalorili qidalar yemək beyində zərərli maddələrin yığılmasına səbəb olur.

Yaddaş üçün faydalı qidalardan istifadə edin.

Sağlam qidaları seçməklə qocalmanın bu mənfi təsirini minimuma endirmək mümkündür. Mütəxəssislərin yaddaş üçün faydalı olduğunu bildirən qidaların əksəriyyəti B kompleks vitaminləri, C vitamini, omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlar ilə zəngindir.

Unutqanlığın qarşısını almaq üçün kifayət qədər beyin dostu qidalar istehlak etmək vacibdir.

Avokado

Həm K vitamini, həm də fol turşusu ilə zəngin olan avokado beyində qan laxtalanmasının qarşısını almaqla yanaşı, yaddaş və konsentrasiya ilə bağlı beyin funksiyalarının yaxşılaşmasına da kömək edir.

Yumurta

Yumurta ana südündən sonra ən qiymətli və ən güclü zülal mənbəyidir. Bol B qrupu vitaminləri, selen və D vitamini ehtiva edən yumurta yaddaşı gücləndirən iki mühüm maddə ilə zəngindir. Bunlardan biri kolin, digəri isə omeqa-3. Hər ikisi yaddaşı dəstəkləyən, qoruyan və gücləndirən maddələrdir. Bu faydalı xüsusiyyətlərə görə yumurtanı gündəlik qida rasionunuza daxil etməyi unutmayın.

Qırmızı rəngli meyvələr

Qaragilə, çiyələk, gavalı, moruq, böyürtkən və nar kimi tünd qırmızı meyvələr tərkibindəki antioksidantlar sayəsində beyni sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyur və yaddaş mərkəzini gücləndirir. Qırmızı üzüm, çəhrayı qreypfrut, portağal (qan portağalı) və qırmızı alma da tərkibindəki A və C vitaminləri sayəsində yaddaşı qoruyur.

Qoz

Beyini xatırladan sərt qabığı, çatladıqda nazik qişası və əyri quruluşu ilə qoz beyni xatırladır. Həqiqətən də, bu maraqlı oxşarlığın xaricində qoz beyin üçün çox faydalıdır. Tərkibindəki OMEGA-3 yağ turşuları və E və B6 vitaminləri sayəsində sinir sistemimiz üçün əla qidadır.

Qoz da balıq kimi yaxşı Omeqa-3 mənbəyidir və yüksək DHA tərkibinə malikdir. DHA yeni doğulmuş körpələrdə beyin sağlamlığını qoruyur və böyüklərdə koqnitiv performansı artırır. Bəzi araşdırmalar hamiləlik zamanı kifayət qədər miqdarda DHA qəbul edən anaların uşaqlarının daha ağıllı olduğunu göstərib. Gündə təxminən 6 qoz tövsiyə olunan DHA miqdarının 100 faizini təmin edə bilər. Qozun başqa bir faydası var. Qoz yeyən insanların stressə qarşı tolerantlığı daha yüksəkdir. Bu, idrak funksiyalarını yenidən yaxşılaşdırır,

Su

Beyin sağlamlığını qorumaq üçün ən vacib qidalanma qaydalarından biri hər gün kifayət qədər su içməkdir. Çünki su içməyəndə orqanizmdə ilk təsirlənən orqanlardan biri beyin olur. Ona görə də ilk növbədə gündə ən azı 8-10 stəkan su içmək lazımdır!

Balıq

Omeqa 3 ilə zəngin olan balıq, beyin sağlamlığını qorumaq və gücləndirmək üçün mütləq pəhrizinizə daxil edilməlidir. Balıq yağının beyni yaddaş və idrak qabiliyyətinin itirilməsindən və demansdan qoruduğunu göstərən çoxlu elmi araşdırmalar var. Beyin toxumasının böyük bir faizi yağ turşularından ibarətdir və daha çox omeqa 3 yağının istehlakı sinirlər arasında daha yaxşı əlaqəni təmin edir və beynin həcmini qoruyur.

Qatıq

Zəngin kalsium qaynağı olan qatıq, tərkibindəki tirozinlə yaddaşı gücləndirməyə kömək edir. Gündə ən azı 2 porsiya qatıq və ya digər süd məhsulları (süd və ya qatıq) istehlak edin.

Qırmızı kələm

Bir çox vitaminlərlə zəngin olan qırmızı kələm beyin hüceyrələrinin zədələnməsini azaltmaq və uzunmüddətli yaddaşı stimullaşdırmaq üçün lazım olan polifenolları (fisetin) ehtiva edir. Bu Alzheimer xəstəliyinin qarşısının alınması və müalicəsində faydalıdır. Qırmızı kələmlə yanaşı qırmızı soğan da yaxşı seçimdir.

Brokoli və qulançar

Bu bitkilər beyin sağlamlığı üçün çox faydalıdırlar. Onlar K vitamininin zəngin qaynaqlarıdır.

İspanaq

 B qrupu vitaminləri və fol turşusunu ehtiva edir və E vitamini ilə zəngindir. Beyin hüceyrələrini zərərli sərbəst radikallardan qoruyur.

Tumlar

 Müxtəlif vitamin və minerallarla zəngin olan toxumlar çiy halda istehlak edilərsə, əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir göstərir. Balqabaq və günəbaxan tumları koqnitiv funksiyaları artırır. Yuxusuzluq və yüngül depressiya hallarında rahatlamağa kömək edir.

Darçın

Şirniyyatdan yeməklərə və hətta bitki çaylarına qədər bir çox yemək və içkilərdə geniş istifadə edilən darçın sağlamlıq üçün də çox faydalı olan qiymətli ədviyyatdır. Ləzzət məqsədi ilə istifadəsi ilə yanaşı, sağlamlığa faydalarına görə funksional qidalar adlanan qida qrupuna da daxildir və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edilə bilər.

Araşdırmalara görə, beyinə müsbət təsir etmək üçün darçının gözəl qoxusu belə kifayətdir. Darçın beynin sağlam işləməsinə kömək edən, diqqəti artıran və zehni rahatladan qidadır. Tərkibində çoxlu minerallar olması sayəsində yaddaş problemlərindən başqa bir çox xəstəliyin qarşısını aldığını vurğulamaq olar. Darçının ən əhəmiyyətli faydalarından biri də Alzheimer və Parkinson kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin gedişatını ləngitməsi və xəstəliyi sakitləşdirməsidir.

 Onu bitki çaylarına, içməli suya və desertlərə əlavə edərək istehlak edə bilərsiniz.

Nar və Nar Şirəsi

Nar tərkibində K, C, E, B1, B2, B6 vitaminləri, fol turşusu və beta karotin olması ilə sağlamlıq üçün çoxlu faydalar təmin edir.

Nar çox güclü antioksidant dəyərə malik meyvədir. Antioksidanlar bədəni sərbəst radikallardan qoruyur. Başqa sözlə, antioksidanlar bədəndən yad maddələrin çıxarılmasına kömək edir. Beləliklə, antioksidanlar yaddaşa təsir edə biləcək pis amillərin, yəni unutqanlığın qarşısını alır. Eyni zamanda, nar beyin funksiyalarının sağlam işləməsində müəyyənedici olan müntəzəm qan dövranını təmin etməyə kömək edir; İstər şirəsini sıxaraq, istərsə də meyvəsini yeyərək istehlak edə bilərsiniz. İstənilən şəkildə istehlak etmək təsirli olacaq.

Pomidor

Antioksidanların beyin və yaddaş sağlamlığına əhəmiyyətli təsir göstərdiyini bildirdik. Pomidor antioksidant dəyəri yüksək olan qiymətli qidalardan biridir və unutqanlığın qarşısını almaq üçün istehlak edilməlidir. Qan dövranını tənzimləyən, zərərli xarici maddələrin daxil olmasının qarşısını alan və ya onları sürətlə xaric edən köməkçi amildir. Pomidor, tərkibindəki likopen sayəsində beynin sağlam və sistemli işləməsində mühüm yer tutur.

Istifadə olunmuş mənbələr:

www.aylinaydin.com.tr

www.hurriyet.com.tr

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button