Ümumi

Cəfərinin faydaları

Cəfəri yaşıl yarpaqlı bitkidir. Onun özünəməxsus gözəl ətri və xoşagələn dadı var. Cəfəri çox faydalı bir bitkidir. Salatlarda, yeməklərdə və ya içkilərdə istehlak edilə bilər. Yeməklərə qarnir kimi də istifadə etmək olar. Dadlı cəfəri orqanizm üçün əvəzolunmaz qidadır. Bir çox reseptlərdə istifadə olunur. Faydalı olduğu qədər eyni zamanda ləzzətlidir.

Cəfəri yemək və salatların ən faydalı tərkib hissələrindən biridir. Tərkibindəki vitaminlərlə də immunitet sistemini dəstəkləyir. Kalorisi az olduğu üçün pəhriz zamanı rahatlıqla istehlak edilə bilər.

Tərkibində A, C, K vitaminləri və fol turşusu kimi vitaminlər var; Tərkibində kalium, kalsium və dəmir kimi minerallar var. Lif baxımından da çox zəngin olan cəfəri, tərkibində xolesterolun olmaması ilə də tanınır. İltihab əleyhinə və antibakterial xüsusiyyətlərə malik cəfəri flavonoidlərlə də zəngindir. Bu xüsusiyyətləri ilə cəfəri sağlam qidalar arasında sıralana bilər və diyetoloqlar tərəfindən istehlak edilməsi tövsiyə edilir.

Cəfərinin faydaları

Cəfəri çox faydalı bitkidir. Belə ki,tərkibindəki müxtəlif vitaminlər, minerallar və lif tərkibi ilə sağlamlıq üçün bir çox faydaya malikdir. Cəfərinin saysız-hesabsız faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar:

Cəfərinin tərkibindəki C vitamini dəmirin qanda sorulmasında mühüm rol oynayır. Tərkibindəki C vitamini və beta karoten ilə iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ola bilər. Bu xüsusiyyəti sayəsində müxtəlif yoluxucu xəstəliklərə qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir. Digər tərəfdən cəfəri də antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bu xüsusiyyət ilə bakterial infeksiyaları azaltmaq məqsədilə tövsiyə edilə bilər.

Cəfərinin tərkibi A vitamini ilə zəngindir. Buna görə də göz sağlamlığının qorunması məqsədilə istifadəsi yararlıdır. Göz xəstəliklərinin müalicəsində də kömək edə bilər. Həmçinin tərkibində A vitamini olan qidalar dəri toxumasının qorunmasında təsirli olur.

Qan şəkərini tarazlaşdırma qabiliyyətinə malik cəfəri diabet xəstələrinə tövsiyə edilən qidalar arasındadır. Qan şəkərinin balanslaşdırılması, həmçinin prediyabet kimi təyin olunan insulin müqavimətinin müalicəsində vacibdir. Bu xəstəliyin müalicəsində cəfəri istehlak etmək tövsiyə olunur.

Tərkibində xeyli antioksidantlar olan cəfəri ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. Bu baxımdan yüksək təzyiq və xolesterin kimi damar xəstəliklərinin müalicəsini dəstəkləyir. Eyni zamanda tərkibindəki yüksək fol turşusu ilə xərçəng kimi xəstəliklərə qarşı immuniteti gücləndirərək orqanizmi qoruya bilər.

Cəfəri tərkibindəki flavonoidlər sayəsində beyin sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Cəfəri müntəzəm olaraq istehlak edildikdə yaddaş itkisi, konsentrasiya və diqqət çatışmazlığı kimi beyinlə əlaqəli xəstəliklərin inkişaf riski azala bilər.

Cəfərinin tərkibində qan laxtalanmasında önəmli faktor kimi tanınan K vitamini var. Bu baxımdan qan laxtalanmasında sağlam bir dövrə təmin etmək üçün cəfəri istehlakı tövsiyə edilir.

Cəfəri zəngin tərkibi ilə diş əti xəstəliklərinə qarşı əla müalicəvi təsirə malikdir. Ağız qoxusunun  aradan qaldırmasında tövsiyə olunur.

Bundan əlavə, cəfəri tərkibindəki qidalandırıcı tərkibi sayəsində sağlam arıqlama diyetlərində tez-tez tövsiyə olunan bir qidadır. Liflərlə zəngin quruluşu sayəsində uzun müddət toxluq hissini təmin edə bilir. Bu sayədə tərkibində cəfəri olan pəhrizlərlə arıqlamaq daha asan ola bilər.

Detoks qarışıqları üçün əvəzolunmaz olan cəfəri qaraciyərdə yığılan zərərli toksinlərin atılmasında təsirli olur.

Zəngin tərkibi ilə çox faydalı olan cəfərinin istehlakında diqqət edilməli məqam onun miqdarının həddindən artıq olmamasına diqqət etməkdir .

Cəfəri təkcə daxili orqanlarımıza deyil, dolayısı ilə xarici görünüşümüzə də müsbət təsir edir.

Cəfərinin cavanlaşmamıza və dərinin təravətinin və gözəlliyinin qorunmasına böyük təsiri var. Bu xüsusiyyət onun qaraciyər metabolizminə müsbət təsiri və zərərli kimyəvi maddələrin orqanizmdən çıxarılması ilə bağlıdır. Qaraciyərin qeyri-sağlam metabolizması dərinin tədricən təravətini, gözəlliyini və canlılığını itirməsinə, insanın yorğun görünməsinə və digər orqanlara mənfi təsir göstərməsinə səbəb olur. Cəfəri orqanizmi yad kimyəvi maddələrdən təmizləyir. Belə ki, o, qaraciyərin sağlam fəaliyyətində aktiv rol oynayır, insanı cavan, sağlam, gümrah və sağlam edir.

Anemiyaya qarşı çox təsirlidir.

Cəfəri tərkibindəki yüksək dəmir, fol turşusu və C vitamini sayəsində anemiyanın qarşısını alır. Yüksək miqdarda xlorofil də qan axını artırır və anemiyanın qarşısını alır.

Cəfəri həmçinin kalium, maqnezium və kalsium kimi minerallarla zəngindir. Bundan əlavə, tərkibində az miqdarda natrium var. Kalium, maqnezium və kalsium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir.

Cəfəridən kifayət qədər faydalanmaq üçün onu çiy halda istehlak etmək lazımdır. Quru cəfəridə mineral itkisi çox olmasa da, A və C vitaminlərinin çoxu itir. Müntəzəm istehlakı təmin etmək üçün hər səhər səhər yeməyinizə bir çimdik (10-15 budaq) cəfəri əlavə etmək bu bitkinin faydalarından tam yararlanmağınıza imkan verəcək.

Tərkibində xərçənglə mübarizə aparan maddələr var. Cəfəri xərçəng əleyhinə təsir göstərə bilən birləşmələrini özündə ehtiva edir. Oksidləşdirici stress (antioksidantların və sərbəst radikalların səviyyələrində balansın pozulması ilə xarakterizə olunan vəziyyət) xərçəng də daxil olmaqla bəzi xroniki xəstəliklərin inkişafı ilə əlaqələndirilir. Cəfəri xüsusilə flavonoid antioksidantlarla və C vitamini ilə zəngindir ki, bu da orqanizminizdə oksidləşdirici stressi azaldır və yüksək dərəcədə xərçəng riskini azalda bilər.

Cəfəri suyunun müalicəvi xüsusiyyəti nədir? Cəfəri suyu nə üçün istifadə olunur?

Cəfəri detoksu bədəndən ödemi aradan qaldırmağa kömək edir. Zəruri hallarda cəfəri limonunun müalicəsi də edilə bilər. Ancaq çox miqdarda istehlak edilməməlidir.

Cəfəri suyu necə hazırlanır?

Müalicə üçün cəfəri suyu aşağıdakı qaydada hazırlana bilər.

 Təzə cəfəri yarpaqlarını və bir limonun qabıqlarını 2 stəkan suya qoyun. 2 dəqiqə qaynadıqdan sonra dəmlənməyə buraxılır. 5 dəqiqə dəmləndikdən sonra süzün və için. Cəfəri suyu içənlər tez-tez arıqladıqlarını bildirirlər. Ancaq arıqlamaq təkcə bu cür müalicələrlə deyil, həm də sağlam qidalanma və idman rejimi ilə mümkündür. Bu resept aşağı təzyiq problemi olanlar, süd verən qadınlar və gələcək analar üçün uyğun deyil.

Cəfərinin şirəsi çox güclü şəfaverici xüsusiyyətə malikdir.Bu şirəni ayrılıqda 30-60 qramdan artıq içmək olmaz. Ancaq bu miqdarda cəfəri şirəsini kök, kərəviz, ispanaq və kahı şirələri qatışdırıb içəndə müalicə gücü daha da artır.Təzə cəfəri şirəsi oksigen mübadiləsini  yaxşılaşdırır, qalxanabənzər vəzin və qaraciyərüstü vəzilərin funksiyasını normallaşdırır. Bundan başqa cəfəri şirəsi sidik-cinsi fəaliyyət traktının müalicəsində çox yaxşı səmərə verir.

Cəfəri, kök, çuğundur və xiyar dördlüyü isə menstrual tsiklin pozulmasında yaxşı təsir edir. Bu şirə sonsuzluğa qarşı yaxşı müalicə vasitəsidir.Lakin bütün təbii müalicələr kimi bu müalicədə də xəstə heç olmasa müalicə dövründə nişasta, şəkər, ət xörəklərini, yağlı xörəkləri menyüdən çıxarmalıdır. (Ə. Əzimzadə “Möcüzəsiz möcüzə”)

  • Cəfərinin  müntəzəm olaraq pəhrizə daxil edilməsi immunitet sistemini əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirəcək və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıracaqdır.
  • Cəfəri patogen bakteriyaların fəaliyyətini yatıran əla antiseptikdir.
  • Efir yağlarının tərkibi tənəffüs sistemi xəstəliklərində – bronxit, pnevmoniya və öskürək ilə müşayiət olunan digər xəstəliklərdə bəlğəmin çıxarılmasına kömək edir.
  • Qrip mövsümündə və kəskin respirator infeksiyalar zamanı istifadəsi əla profilaktikadir.
  • Cəfərinin insan orqanizmi üçün faydası həm də şəkərli diabet xəstələrinin vəziyyətinə faydalı təsir göstərmək, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmaq qabiliyyətindədir.
  • Tərəvəz mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini normallaşdırır.
  • Dokuları bərpa edir və dərinin epidermal təbəqəsinin zədələnməsini dezinfeksiya edir.
  • Metabolik prosesləri tənzimləyir.
  • Təbii yağ yandırıcıdır.
  • Ağız boşluğunda iltihabı aradan qaldırır, xoşagəlməz qoxunu aradan qaldırır.
  • Dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir, xoraları və səpgiləri aradan qaldırır.
  •  Yuxunu mükəmməl şəkildə normallaşdırır və sinir sistemini bərpa edir.
  • Tərkibindəki kalium və kalsiumun yüksək və balanslı olması səbəbindən onu ürək-damar sistemi xəstəlikləri, sidik yollarının pozulması, şəkərli diabet üçün qəbul etmək tövsiyə olunur. Cəfəri yaxşı nəfəs təravətləndiricidir. Cəfəri yarpaqları ağrıkəsici və iltihabəleyhinə vasitə kimi ağrılı yerlərə tətbiq olunur. Cəfəri kosmetologiyada geniş istifadə olunur. Saçların böyüməsini stimullaşdırır.

Cəfəri bitkisinin bütün komponentlərində efir yağı və flavonoidlər var. Meyvələr aromatik maddələr və yağlı yağlardan ibarətdir. Cəfəri yarpaqları C vitamini, zülallar, qlükoza və E vitamini, dəmir, maqneziumla zəngindir.

Köklərində nikotinik turşu, pirodoksin, askorbin turşusu və çoxsaylı vitaminlər var.

Cəfəri gözəl sidikqovucudur. Bitkinin toxumları antispazmodik kimi, həzmi yaxşılaşdırmaq üçün və böyrək və sidik-cinsiyyət sistemi xəstəliklərində istifadə olunur. Cəfəri köklərinin həlimləri uşaqlıq yolunun əzələlərinin tonusunu artırır. Dərman bitkisi sayəsində bağırsaq fermentasiyaları aradan qalxır və sidik kisəsindəki daşlar əriyir.Cəfəri ağrılı və problemli menstruasiya, uşaqlıq yolundan qanaxma, ürək qüsurları üçün istifadə olunur. Cəfəri süd verən qadınlar üçün də faydalıdır.

Cəfəri xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldan apigenin və quercetin kimi antioksidanları ehtiva edir. Üstəlik, cəfəri iltihabla mübarizə aparır və məsələn, artrit əlamətlərini yüngülləşdirir.

Cəfərinin tərkibində orqanizmin ümumi vəziyyətini gücləndirən A, C, K, E və B vitaminləri var. Bu göyərtinin tərkibində bütün həyati proseslərdə iştirak edən minerallar (kalsium, dəmir, maqnezium, kalium və fol turşusu) da var.

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button