Pomidorun faydaları
Ən çox verilən suallardan biri pomidorun meyvə və ya tərəvəz olmasıdır. Tərəvəz hesab edilsə də, botaniklər pomidoru meyvə hesab edirlər.
Demək olar ki, bütün iqlimlərdə bitən pomidor dünyada kartofdan sonra ən çox istehlak edilən qidadır. Dünyada 10 minə yaxın pomidor növü var.
Pomidorun nə olduğu, yəni meyvə yoxsa tərəvəz olduğu haqqında mübahisə 19-cu əsrdən bəri davam edir. 1893-cü ildə ABŞ Ali Məhkəməsi pomidorun meyvə kimi desert kimi deyil, birinci və ikinci yeməklərin bir hissəsi kimi təqdim edildiyi üçün tərəvəz hesab edildiyinə qərar verdi.
Pomidor enerjili, qidalandırıcı və müalicəvi əhəmiyyətinə görə hər salatın, yüngül garnitür və sousun bir hissəsidir və ya bir çox yeməklərlə yaxşı gedən tərkib hissəsidir. Bundan əlavə, pomidor bir çox xəstəliklərin qarşısını alır və müalicə edir.
Bununla belə, botanika nöqteyi-nəzərindən Amerika qanunvericiləri tamamilə haqlı deyildi, çünki pomidor toxumu olan bir çiçəyin məhsuludur. Bu o deməkdir ki, giləmeyvə sayılır. Eyni zamanda Britannica Ensiklopediyasında pomidorun dadına görə tərəvəz sayılan meyvə olduğu bildirilir.
Yeməkdə pomidor ənənəvi olaraq tərəvəz hesab olunur. Əgər siz vasvası bir botanik deyilsinizsə bu ənənədən yayınmaq lazım deyil.
Pomidor aşağı kalorili pəhriz üçün uyğundur. 100 q pomidorda cəmi 18 kkal var, onlardan 0,88 q protein, 0,2 q yağ və 2,69 q karbohidrat var.
Pomidorda həzm üçün faydalı olan lif, həmçinin ürək-damar sağlamlığı üçün vacib olan kalium və maqnezium var.
Pomidorun tərkibində çoxlu likopen olduğu sübut edilmişdir. Bəzi araşdırmalara görə, o, təkcə insult və ya infarkt riskini deyil, ümumiyyətlə, xroniki iltihab riskini də azalda bilər.
Pomidor istiliyi sevən meyvədir, ona görə də yetişməsi üçün çox günəşə ehtiyacı var. Yazın başlanğıcı isti olarsa və sortlar erkən yetişirsə, ilk məhsul iyulun ortalarından yığıla bilər və mövsüm avqustun sonu – sentyabrın əvvəlində başa çatır.
Pomidor yaxşı bir lif mənbəyidir, orta ölçülü meyvədə təxminən 1,5 q ehtiva edir.
Pomidor orqanizmi C vitamini (gündəlik dəyərin 28%-i) ilə zənginləşdirir, bu da immunitet sisteminin fəaliyyətini, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır və təbii antioksidant hesab olunur. Kalium qan təzyiqini normal saxlamağa kömək edir, K vitamini qanın laxtalanmasında iştirak edir və sümükləri gücləndirir, fol turşusu normal toxuma inkişafı və hüceyrə funksiyası üçün vacibdir.
Pomidor yaxşı lif mənbəyidir, orta ölçülü meyvədə təxminən 1,5 kq təşkil edir. Bununla belə, onlar əsasən sadə şəkərlərdən və qeyri-kafi lifdən ibarət olan karbohidratlarda azdırlar.
Pomidor orqanizmi C vitamini ilə zənginləşdirir (gündəlik dəyərin 28%-i), bu da immunitet sisteminin fəaliyyətini, dərinin möhkəmliyini yaxşılaşdırır və təbii antioksidant hesab olunur. Kalium qan təzyiqini normal saxlamağa kömək edir, K vitamini qanın laktasiyasında iştirak edir və seliki gücləndirir, follikul turşusu həzm sisteminin normal inkişafı və hüceyrə funksiyası üçün vacibdir.
Pomidorun faydaları saysız-hesabsızdır. Sağlamlığa böyük dəstək verən, ürək və dəri sağlamlığını gücləndirən, xərçəngdən qoruyan pomidor qida dəyəri ilə də diqqət çəkir. Vitamin və minerallarla zəngindir. Pomidorun faydaları bununla məhdudlaşmır. Mətbəxdə də əvəzedilməz yeri var. Bu reseptlərin ən vacib hissəsidir. Bir sözlə, pomidorun faydaları həyatımızın hər sahəsində özünü göstərir.
Pomidor müxtəlif bədən sistemlərinə fayda verən qida ilə zəngin superfood kimi təsvir edilə bilər. Qidalandırıcı tərkibi sayəsində sağlam dəriyə sahib olmanıza, arıqlamağınıza və ya arıqlamağınıza və yorğunluğu azaltmağınıza kömək edə bilər. Zəngin lif, kalium və A, C və K vitaminləri mənbəyidir. Pomidorun faydaları meyvənin zəngin qida dəyərindən irəli gəlir. Məsələn, pomidorda lutein və likopen kimi vacib karotenoidlər var. Bunlar gözü işığın yaratdığı zərərdən qoruya bilər. Pomidor həm də diabetli insanlarda qan təzyiqini sağlam saxlamağa və qan şəkərini azaltmağa kömək edə bilər.
Bir stəkan doğranmış pomidorda bol miqdarda C vitamini var ki, bu da gündəlik tövsiyə olunan dəyərin təxminən 27%-ni təmin edir. Pomidorun faydalarından biri olan C vitamini immunitet funksiyasını və kollagen istehsalını dəstəkləyən, iltihabı azaldan, xəstəliklərə səbəb olan sərbəst radikalların zədələnməsinə və qocalmasına qarşı qorunmağa kömək edən bir antioksidant kimi izah edilə bilər. Antioksidantlar immunitet sistemini gücləndirən molekullardır.
- Pomidor ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
- Xərçənglə mübarizə aparmağa kömək edən yüksək likopen ehtiva edir.
- Qan şəkərinin səviyyəsini azaltmağa və diabetə nəzarət etməyə kömək edir.
- Bədəni günəş yanıqlarından qorumağa kömək edə bilər.
- İmmunitet sistemini yaxşılaşdırır.
- Göz sağlamlığını qoruyur, göz yorğunluğunu azaldır.
- Qanın laxtalanmasının qarşısını alır.
- Bədənin su ehtiyacını ödəməyə kömək edir.
- Antioksidantlar və C vitamini mənbəyidir.
- Pomidor xərçəng və ürək xəstəliklərindən qoruyur, həmçinin insult riskini minimuma endirir.
- C vitamini ilə zəngin olan pomidor immunitet sistemini gücləndirir və qrip kimi virus xəstəliklərindən qoruyur.
- Öd və böyrək daşlarını azaltmağa kömək edir.
- Pomidorların tərkibində olan likopen xolesterini aşağı salır və ağciyər, uşaqlıq yolu, prostat, uşaqlıq boynu və döş xərçənginə qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir.
- Ateroskleroz üçün faydalıdır.
- Mədə və bağırsaqların nizamlı işləməsini təmin edir, qəbizliyi aradan qaldırır.
- Kalorisi çox az olduğu üçün pəhriz saxlayanlar üçün əvəzolunmazdır. Kalorilərə nəzarət edərkən bədəninizdəki mineral və vitamin çatışmazlığını aradan qaldırır.
- Xolesterolu azaldır və yağ turşularını balanslaşdırır.
- Dəriyə təravət bəxş edir.
- Astma xəstəliyinə xeyirlidir.
- Qan əmələ gətirən xüsusiyyətlərə malikdir.
- Susuzluğu yatırır və rahatlaşdırıcı təsir göstərir.
- İmmunitet sistemini qoruyur.
- Ürək xəstəliklərindən qoruyur.
- Xərçəngə qarşı profilaktik təsirə malikdir.
- Katarakta xəstəliyinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
- Pis xolesterini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
- Diş daşı əmələ gəlməsi və diş çürüməsi kimi riskləri azaldır.
İnsan bədənində likopen böyrəküstü vəzi, qaraciyər və testislər kimi toxumalarda saxlanılır. Araşdırmalar göstərib ki, qaraciyər yağlı insanların qaraciyərlərində likopen səviyyəsi daha aşağı olur. Bundan əlavə, pomidor suyu əlavəsinin qanda yağların parçalanmasını yaxşılaşdırdığı və qaraciyər yağlanması ilə mübarizə apardığı aşkar edilmişdir.
Pomidor tərkibindəki kalsium, kalium və likopen, eləcə də A, C və E vitaminləri sayəsində pis xolesterinin qan damarlarının divarlarına yapışmasının qarşısını alır, həmçinin yüksək kalium tərkibi ilə qan təzyiqini tarazlaşdırmağa kömək edir.
Xüsusilə yay aylarında pomidor istehlak etməkdən çəkinməyin: 100 qramında cəmi 18 kalori və təxminən yüzdə 95 su tərkibi ilə ultra yüngül və həzm olunan bir qida olan pomidor pəhriz üçün ideal qidadır. O, həmçinin yayda orqanizmin susuzlaşmasının qarşısını alır.
Pomidorların Rəngləri və Dadları:
Pomidorun bir neçə rəngi və növü var:
Qırmızı pomidorlar ən çox yayılmış və tanınmış pomidor çeşididir. Şirəli və şirin bir dadı var. İstər salatlarda, istər də yeməklərinizdə istifadə edə bilərsiniz.
Sarı pomidorun şirin və bir az turş dadı var. Salatlarınıza fərqli rəng qataraq göz oxşayan təqdimat edə bilərsiz. Yaşıl pomidorlar yetişməmişdən əvvəl yığılır və xüsusilə turşu hazırlamaq üçün istifadə olunur.
Bənövşəyi pomidorların çox maraqlı və gözəl görünüşü var. Şirin, bir az da turş dadı var.
Pomidorları necə seçmək olar:
Pomidor alarkən ətirli və yetişmiş olanları seçin. Ətirli pomidorlar ən dadlıdır. Pomidorun gövdəsini iyləyin. Gövdəsində təbii qoxu varsa al, amma gövdəsində qoxu yoxdursa, bu pomidor dadlı deyil.
Canlı qırmızı rəng, hamar xarici səth, nə çox yumşaq, nə də çox sərt. Pomidorlar soyuducuda daha uzun müddət təzə qalır. Pomidorları soyuducunuzun tərəvəz bölməsində və ya quru, sərin, xüsusən də günəş işığı olmayan yerdə saxlaya bilərsiniz.
Pomidor şirəsini necə hazırlamaq olar?
Pomidor suyu hazırlamaq üçün ilk növbədə mövsümündə pomidor tapmaq lazımdır. Çiy pomidor suyu hazırlamaq üçün pomidor yuyulur. Sonra qabığı soyulur və kiçik parçalara kəsilir. Dilimləndikdən sonra parçalar robotdan keçirilir. Pomidor suyu hazırdır. Çiy pomidor suyu hazırlandıqdan sonra meyvə şirəsi şəklində istehlak edilir.
Nuş olsun! Pomidor suyu hazırlandıqdan sonra dadını korlamamaq üçün dərhal istehlak edilməlidir.Tərkibindəki vitamin və mineralların bədənə sağlam şəkildə daxil olması üçün pomidor suyunu hazırlandıqdan dərhal sonra istehlak edin. Pomidor şirəsi qaldıqca onun dadında dəyişikliklər baş verə bilər.
1 stəkan pomidor suyunda 30 kalori var. O, həmçinin 4,2 qram karbohidratla 1,63 qram proteinə malikdir. 1 stəkan pomidor suyunun tərkibində 0,34 qram yağ var.
Sonsuz faydaları olan pomidor suyu, demək olar ki, hər süfrədə içilməsi və olması lazım olan meyvə şirəsidir. Mütəxəssislər onu sağlam olmaq və hüceyrələrini bərpa etmək istəyən hər kəsə içməyi çox tövsiyə edir.