QidalanmaXalq təbabəti

Xurmanın faydaları

Görüntüsü ilə pomidoru, rəngi ilə kökü xatırladan xurma, son illərdə daha çox insan tərəfindən istifadə edilməyə başlandı. Xurmanın faydaları bilindikcə istifadə edilməyə başlandı və istifadəsi daha da çoxaldı. Ayrıca ləzzətini də kəşf edənlər xurmanı mövsümü xaricində qurusunu da istifadə etməyə başladı. Diospares növündəki ağaclardan əldə edilən xurmanın yüzlərcə növü vardır və payız mövsümündə yığılır. Qışın əvvəllərinə qədər pistaxtaları bəzəyən meyvə, sərt halda ikən, sarı rəngdədir, yetişdikçə yumşaq alır və narıncı bir rəng alır. Bir çoxu sərt halda olan zaman yeyilməz, ağızda turş bir dad buraxar.

Təzə və quru xurmanın faydaları

Xurma nəyə faydalıdır sualına verilə biləcək ən yaxşı cavab: bir meyvənin vitamin, mineral,antioksidanlar və luj zəngini olmasıdır. Quru xurmanın da,faydaları təzəsi ilə eynidir. Təzə ya da quru fərq etməz, ölçülü yeyilməsi lazım olan meyvədir. Xurmanın faydaları aşağıdakı kimi sıralana bilər:

İmmun sistemini gücləndirir

C vitamini deposu xurma, ağ qan hüceyrələrinin istehsalını artıraraq immun sistemini gücləndirməkdə dəstəkçidir. 1 ədəd xurma gündəlik C vitamini ehtiyacını qarşılamaq üçün yetərlidir. Ağ qan hüceyrələri, viral, bakterial və digər toksiklərə qarşı bədənin müdafiəsi rolunu oynayır. Bədəndə olan uylamasyon viruslara və xəstəliklərə qarşı təbii bir müdafiə vasitəsidir.Xəstəlik bitsə də, bədəndə qalmağa davam edə bilər. C vitamini bədəndəki bu iltihabı azaltmağa yardımçı olarkən, sümüklər, qan damarları və dəri daxil olmaqla, əsas toxumaları qoruyur. C vitamini dərinin elastikliyini artıran, sağalmağı sürətləndirən və bədəndə antioksidan səviyyəsini yüksəldən kolajen istehsalını artırır. C vitamini xərçəng, astim, kardiovaskulyar xəstəliklərin genişlənməsinin qarşısını alınmasına kömək edir.

Göz sağlamlığını qoruyur

A vitamini göz sağlığı üçün bir vitamindir. A vitamini kornea və gözlərin beyin ilə bağlantılarını qoruyur. Zeaksantin və bütün kardenoid antioksidanlardır. A vitamini ilə birlikdə xumar faydalı bir yeyinti məhsuluna çevirər. Bunlar görmə bacarığını inkişaf etdirərkən yaşla əlaqədar olan katarakt və sarı nöqtə kimi təhdid risklərini aşağı sala bilər. Glokom, gecə korluğu kimi narahatlıqların mənfi təsirlərindən qoruya bilər. Bir ədəd xurma günlük A vitaminin ehtiyacının yarısından çoxunu qarşılaya bilər.

Sindirim sisteminin dostu

Xurma B6 vitamini içərir. B6 vitamini problemlərin, yağların və karbohidratların parçalanmasına köməkçi olaraq enerji səviyyələrini tənzimləyir. Qaz,sızğınlıq və qəbizlik şikayətləriniz üçün faydalı ola bilər. Tanenlər və polifenollər, sindirim sistemindəki infeksiyaları azaltmaqda antimikrobial xüsusiyyətlərə sahibdir. Ayrıca xurmanın lif tərkibi, bağırsaqların düzgün işləyə bilməsi üçün floranın tənzimlənməsini təmin edir. Tərkibində 6 qrama qədər lif olan bu meyvə, günlük 24-25 gram lif ehtiyacının yarısını qarşılamış olur.

Ürək xəstəliklərinə qarşı

Xurmada olan antioksidanlar oksida stresə qarşı qoyaraq hüceyrə zədəsini yavaşlatmağa dəstək olur. Oksidatiy stres diabet, xərçəng, ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərlə əlaqələndirilir. Antioksidan baxımından zəngin xurma yemək bu xəstəliklərə yoluxma riskini azaltmağa yardımçı olur. Digər flavonoidlər və antioksidanlarla birlikdə lannik və gallik asidlər: yüksək təzyiq, inflamasyon və yüksək xolestrole qarşı qoyar. Kökdə də olan beta-karden tərkibi ilə xurmanın infarkt riskini aşağı saldığını göstərən tədqiqatlər vardır. Qanda olan pis xolesterol (LDL) səviyyələrinin aşağıya salınmasında təsirli olan antioksidanlar, bu sayədə qanın bədəndə daha sağlam şəkildə pompalanmasına dəstək olurlar. Ağciyər və beyini lazımlı bölgələrinə qan axışını təmin etməyə yardımçıdırlar.

Anti-xərçəng özəlliyi vardır

Beta-karoten kimi kardenoidlər və flavonoidlər nöqteyi nəzərdən zəngin xurma, xərçəngdən qorunmada önəmli rol oynayır. Ağciyər və koloreklal xərçəng risklərinin azaldılmasında kömək ola bilirlər.

Diabete qarşı

Xurmanın tərkibində anti-diabetik xüsusiyyətlər göstərən flavonoidlər vardır. Protein və ya yağların qanda şəkərlə birləşməsi nəticəsi yaranan zərərli birləşmələrə “irəli glikasyon son məhsulları” AGE adı verilir. Flavonoidlər, diabetin başlanğıçı ilə də əlaqələndirilən AGE-lərə qarşı qorunmanı təmin edir. Ancaq xurma, diabetdən qorunmanı təmin etsə də, yüksək şəkər tərkibi olması səbəbi ilə qədərində istifadə edilməlidir.

Dərini gözəlləşdirir

Xurma tərkibində A vitamini, beta, karoten,lutein likopen və kriploksantin vardır. Bunlar da oksidatif stresi azaldarkən qırışıqların və qocalma ilə gələn dəri ləkələrinin gecikməsinə köməkçi olur.

Hamilə olarkən də istifadə edilə bilər

Hamiləlik qidalanmağınıza da xurmanı daxil edə bilərsiniz. Hamiləlikdə xurmanın yeyilməsinin həm uşaq, həm də ana üçün çox böyük faydaları vardır. Xurmadakı kalsium,fosfor kimi minerallar uşağın sümük inkişafına dəstək olar. Dəmir tərkibi anada yarana biləcək anemi riskinə qarşı bir önləm ola bilər. Hamiləlikdə daha çox ehtiyac duyulan folat isə yenə xurmanın güclü qida dəyərlərindən sadəcə biridir. Xurmanın faydaları hamilə olarkən də bu qidanı istifadə üçün bir səbəbdir. Ancaq yenə də xurmanı qida rasionunuza daxil etmədən öncə həkiminizlə məsləhətləşməyiniz daha məqsədəuyğundur.

www.acibadem.com.tr

Related Articles

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Back to top button