Kollagenlə zəngin qida axtarırsınızsa, bunları mütləq yeməlisiniz!
Kollagen birləşdirici toxuma və sümüklərin üzvi strukturunun əsas komponenti olan orqanizmdə ən çox olan həll olunmayan lifli zülaldır. Qığırdaq və digər birləşdirici toxumalarda olan lifli zülal olan kollagen orqanizmdəki zülalın 30 faizini təşkil edir.
28 növ kollagen var. Kollagen növləri bədəndə istifadə edildiyi yerdən, molekulların necə birləşməsindən və əlavə olunan hüceyrə komponentlərindən asılı olaraq dəyişir.
Kollagenin 5 əsas məlum növü aşağıdakılardır:
Tip I: Bədəndəki kollagenin 90 faizini təşkil edir və dərinin, sümüklərin, tendonların və bağların quruluşunu təmin etmək üçün istifadə olunur.
Tip II: Bu tip kollagen, birgə dəstəyi təmin edən elastik qığırdaqda olur.
Tip III: Arteriyalarda, əzələlərdə və orqanlarda olur.
Tip IV: Dəri qatlarında görünür.
Tip V: Gözün buynuz qişasında, dəridə, saçda və plasenta toxumasında yerləşir.
Kollagenin Faydaları Nələrdir?
Kollagenin faydaları dərini gücləndirir, dərini sağlam göstərir, sümük sıxlığını artırır və sümükləri gücləndirir, sağlamlıq və dırnaq sağlamlığı üçün faydalıdır, əzələlərin üçün faydalıdır.
Tərkibində kollagen olan qidalar hansılardır?
Tərkibində kollagen olan qidalar bədəndəki bir çox toxumaların sağlamlığı üçün vacib olduğundan onların istehlakına diqqət yetirilməlidir. Bədəndə kollagen istehsalı üçün lazım olan kollagen tərkibli qidaları və digər qidaları özündə cəmləşdirən balanslaşdırılmış pəhriz tövsiyə olunur. C vitamini, sink, mis və silisium kimi qida maddələri kollagen sintezini dəstəkləyən mühüm komponentlərdir. Bu səbəblə meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq, bitki toxumu və tam taxıl kimi müxtəlif qidaların istehlak edilməsi tövsiyə edilir. Kollagen təbii olaraq heyvan mənşəli qidalarda olur. Kollagen əldə edə biləcəyiniz bəzi qidaları aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
Ət: Heyvan ətləri, xüsusilə dana və toyuq əti yüksək kollagen tərkibli qidalardır. Sümüklü və qığırdaqlı hissələri olan ətdə daha çox kollagen var.
Balıq: Balıq, xüsusilə qızılbalıq, skumbriya və sardina kimi yağlı balıqlar zəngin bir kollagen mənbəyidir. Balıqların dərisində də əhəmiyyətli miqdarda kollagen var.
Digər dəniz məhsulları: Balıqdan başqa, karides, cır, midye və istiridyə kimi digər dəniz məhsulları da zəngin kollagen tərkibi ilə tanınır.
Sümük suyu: Sümüklü ət və ya toyuq suyu uzun müddət qaynadıldığında kollagenlə zəngin tərkib əldə edilir. Bu suyu şorba və ya yeməklərdə istifadə edərək kollagen qəbulunu artıra bilərsiniz.
Sığır qığırdaqları: İnək qığırdaqları xüsusi olaraq 2 növ kollagen ehtiva edir və kollagen serumu kimi kollagen əlavələrinin əsas mənbəyi kimi istifadə olunur. Ancaq bu cür əlavələrin istifadəsi ilə bağlı bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək vacibdir.
Yumurta ağı: Yumurta ağının tərkibində kollagen istehsalında mühüm rol oynayan amin turşuları var.
Kollagen çatışmazlığının əlamətləri hansılardır?
Bədəndə kollagen istehsalı yaşlanma, stress, genetik və ətraf mühit faktorları səbəbindən azaldıqda kollagen çatışmazlığı yarana bilər. Kollagen çatışmazlığında baş verən ümumi simptomlar bunlardır:
Dəri problemləri: Kollagen çatışmazlığında dərinin elastikliyi azala, qırışlar və xəttlər daha çox görünə bilər. Bu zaman dəri daha tutqun görünür və sallanma meydana gəlir.
Sümük ağrıları: Kollagen oynaq qığırdaqının əsas komponenti olduğundan, kollagenin çatışmazlığı oynaqların sağlamlığı ilə bağlı problemlər yarada bilər. Sümük ağrısı, sərtlik və hərəkət məhdudiyyətləri ola bilər. Osteoartrit kimi xəstəliklərin riski arta bilər.
Əzələ zəifliyi: Kollagen çatışmazlığı nəticəsində əzələ toxumasında güc itkisi ola bilər. Əzələlər zəifləyə, dözümlülüyü azala, əzələlərdə tez-tez yorğunluq hissi yarana bilər.
Yaraların gec sağalması: Kollagen çatışmazlığı yaranın sağalma prosesinin yavaşlamasına və ya çətinləşməsinə səbəb ola bilər. Yaraların sağalma müddəti daha uzun çəkə bilər və yara bölgəsində əhəmiyyətli çapıqlar yarana bilər.
Saç və dırnaq problemləri: Kollagen çatışmazlığı saçların kövrək, mat olmasına və tökülməsinə səbəb ola bilər. Dırnaqlar da zəifləyə, çatlaya və asanlıqla qırıla bilər.
Həzm problemləri: Kollagen çatışmazlığı bağırsaq həssaslığı, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu və həzm problemləri kimi simptomlara səbəb ola bilər.
Sümük zəifliyi: Kollagen çatışmazlığı sümük sıxlığının azalmasına və osteoporoz (sümük itkisi) riskinin artmasına səbəb ola bilər.
Bədəndə kollageni azaldan səbəblər hansılardır?
Gündəlik həyatda tətbiq edilən bəzi vərdişlər bədəndə kollagenin zədələnməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, yaşlanma ilə birlikdə kollagen itkisi baş verir və dəridə qırışlar, quruluq, selülit və oynaq pozğunluqları yaranır. Sağlam olmayan qidalanma, stress və C vitamini çatışmazlığı ilə yanaşı, orqanizmdə kollageni azaldan səbəbləri aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
- Siqaret bədəndə kollagen istehsalını azaldır, dərinin səthindəki qan damarlarını daraldır və elastikliyini pozur.
- Həddindən artıq şəkər istehlakı zülalları zədələyir, kollagenin quru və kövrək olmasına səbəb olur.
- Günəş işığına uzun müddət məruz qalma kollagen istehsalını azaldır, qırışlar yaradır.
Kollagen əlavəsi nədir?
Kollagen əlavəsi bədəndə kollagen çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün istifadə edilən əlavə məhsuldur. Kollagen dəri, sümüklər, əzələlər, qığırdaqlar və vətərlər kimi bədənin müxtəlif toxumalarında olan bir zülal olduğundan, bu toxumaların sağlam işləməsinə kömək edə bilər. Kollagen əlavələri adətən toz, kapsul və ya tablet şəklində mövcuddur.
Kollagen əlavələri müxtəlif məqsədlər üçün istifadə edilə bilər. Xüsusilə, dərinin elastikliyini artırmağa və ümumi sağlamlığına kömək edə bilər, həmçinin sümük sıxlığını artırmağa və əzələ kütləsini qorumağa kömək edə bilər. Yaşlanma prosesində kollagen istehsalının azalması nəticəsində yaranan simptomları yüngülləşdirmək üçün də bu əlavələrə üstünlük verilə bilər.
Bədəndə kollageni necə artırmaq olar?
Kollagen itkisi 30 yaşından sonra başlayır və yaşla irəliləyir. Stressdən uzaq durmaq, idman etmək və sağlam qidalanmaq orqanizmdə kollagenin miqdarının artmasında mühüm rol oynayır. Bədəndə kollagen itkisinin istehsalını artırmaq üçün əlavələrdən istifadə edə və ya bu qaydalara əməl edə bilərsiniz:
- Sümük suyu istehlakı bədəndə kollagenin miqdarını artırır.
- Günəş kremindən istifadə bədəndə kollageni qorumağa kömək edir.
- Dərinin strukturunda olan hialuron turşusu kollagen istehsalında mühüm rol oynayır.
- C vitamini dərinin kollagen istehsalı üçün istifadə edilə bilər.
- Gündəlik maye miqdarı qarşılandıqda bədəndəki kollagen qorunur.
Kollagen tərkibli qidalar:
- Toyuq, hinduşka və mal əti kimi heyvani proteinlə zəngin ət məhsulları,
- Sardina, qızılbalıq, skumbriya kimi soyuq balıqlar,
- Kollagen istehsalına kömək edən və tərkibində amin turşuları olan yumurta,
- Qatıq, kəsmik, kəsmik və süd kimi süd məhsulları,
- İspanaq, pazı, kələm, brokoli və kələm kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər,
- Portağal, qreypfrut, naringi və limon kimi sitrus meyvələri
- Çiyələk, böyürtkən, moruq və yaban mersini kimi qırmızı meyvələr
- Badam, qoz, soğan, bibər, lobya və noxud kimi toxuma əmələ gəlməsini dəstəkləyən biotinlə zəngin edən qidalarda
Bundan əlavə, kollagen bəzi meyvələrdə, tərəvəzlərdə və bitkilərdə də olur. Bunlar aşağıdakılardır:
- Portağal
- Qreypfrut
- Limon
- Çiyələk
- Banan
- Brokoli
- Pomidor
- İspanaq
- Şirin kartof
- Kələm
- Sarımsaq
- Albalı
- Kərəviz
Kollagen faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
- Dermisdə (orta dəri təbəqəsi) fibroblastların meydana gəlməsini stimullaşdırır, bu da yeni hüceyrələrin böyüməsinə kömək edir.
- Ölü dəri hüceyrələrinin bərpasında rol oynayır
- Orqanları qoruyur, sümükləri və əzələləri vəhdətdə saxlayır
- Dərinin strukturunu yeniləyir, gücləndirir və elastiklik verir.
- Qanın laxtalanmasına kömək edir.